Verberg previews sites in zoekresultaten Google met Adblock Plus

Vorig jaar november introduceerde Google previews van websites en zoals in het bericht vanmorgen vermeld is de verwachting dat Instant Previews ook in de mobiele versie van de zoekmachine beschikbaar komen. Achter elke titel van een zoekresultaat staat een klein vergrootglas om een screenshot van de website te bekijken voordat je deze bezoekt met aanvullend daarop eventueel in de afbeelding de uitgevoerde zoekopdracht.

Nadat je Instant Previews eenmaal geactiveerd hebt worden de screenshots automatisch getoond zodra je met de muis over een zoekresultaat gaat. Niet iedereen is even gecharmeerd van de previews en het zal ongetwijfeld gebeuren dat je deze soms per ongeluk inschakelt terwijl dit niet de bedoeling was.

Uitschakelen

Er zijn een aantal manieren om deze previews definitief uit te schakelen bijvoorbeeld met behulp van een Greasemonkey script. Uitleg hierover lees je hier.

Een andere manier om deze functionaliteit uit te schakelen is middels Adblock filters die bijvoorbeeld ingevoerd kunnen worden in de Adblock Plus add-on voor Firefox en de extensie van dezelfde ontwikkelaar voor Google Chrome. Andere extensies om advertenties te blokkeren zullen overigens ook werken met de filters.

google.com##.vspi
google.com##.vspib
google.com###vspb

Firefox

Als je gebruik maakt van Adblock Plus voor Firefox dan ga bovenin naar Extra en klik op "Adblock Plus-voorkeuren" en voer vervolgens de bovenstaande drie filters in en klik onderaan op Toepassen. Vanaf dat moment zijn de previews geheel uitgeschakeld.

Google Chrome

Gebruik je Adblock Plus voor Google Chrome klik dan op het 'moersleutelje' rechtsboven en ga vervolgens in het menu naar Extra en klik op Extensies. Klik daarna onder Adblock Plus op Opties en voeg de filters toe op het tabblad 'Add your own filters'.