Vaderdag logo 2013 op homepage Google (Geanimeerd)

Vaderdag

Vandaag op de homepage van Google een geanimeerd logo in het teken van Vaderdag. Recent toen het Moederdag was maakte het bedrijf ook een geanimeerd logo waarmee allerlei knutselwerkjes gemaakt in elkaar gezet konden worden echter werd deze doodle in tegenstelling tot voorgaande jaren om onduidelijke redenen niet op de Nederlandse homepage geplaatst terwijl deze wel gewoon te zien was op andere lokale homepages. Voor Vaderdag maakt Google het goed met een logo die wel is te zien op de Nederlandse homepage. Het bedrijf plaatst inmiddels sinds het jaar 2000 logo's in het teken van Vaderdag, afgelopen jaar werd er voor het eerst een geanimeerd logo geplaatst die op dat moment qua vormgeving perfect aansloot bij het geanimeerde logo voor Moederdag 2012.

In 2010 plaatste sociaal netwerk Orkut, ook nog altijd eigendom van Google een logo in het teken van deze dag en afgelopen jaar deed YouTube dit ook voor het eerst. Het logo van vandaag werkt overigens zoals inmiddels gebruikelijk met geanimeerde logo's alleen in moderne browsers zoals Google Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer 9 en Internet Explorer 10. Het logo werkt niet in Internet Explorer 7 en in Internet Explorer 8, gebruikers met deze browsers zien een statische afbeelding op de homepage staan. Een overzicht van alle logo's geplaatst in voorgaande jaren voor Vaderdag plus een werkende kopie van het logo van afgelopen jaar en een kopie van het logo van dit jaar bekijk je op deze pagina.

Vaderdag

Vaderdag valt elk jaar in veel landen op de derde zondag in juni en komt voort uit Moederdag dat altijd valt op de tweede zondag in mei. De dag speciaal voor vaders werd ooit bedacht door Sonora Smart Dodd uit de Verenigde Staten die haar eigen vader, William Jackson Smart graag wilde eren. Hij was een veteraan uit de burgeroorlog en weduwnaar geworden nadat zijn vrouw bij de geboorte van het zesde kind gestorven was.

Met name het doorzettingsvermogen van haar vader wilde ze graag onder de aandacht brengen, ze was hiervoor geïnspireerd door Moederdag dat toen net een aantal jaar bestond. Het was op 19 juni 1910 toen in de stad Spokane in de staat Washington de eerste Vaderdag plaatsvond. Calvin Coolidge, president van de Verenigde Staten riep zijn steun voor de dag uit in 1924 echter wilde het Amerikaanse congres op dat moment hier niets van weten. Daarom duurde het uiteindelijk tot 1972 voordat de dag pas echt officieel werd erkend in de Verenigde Staten, Richard Nixon was in die periode president.

In Nederland ging dit allemaal veel sneller, hier werd in 1948 afgesproken dat Vaderdag op de derde zondag van juni wordt gevierd net als in veel andere landen. In Belgi├ź wordt Vaderdag echter altijd gevierd op de tweede zondag in juni, in Duitsland valt deze dag altijd op Hemelvaart en in Spanje en Portugal wordt Vaderdag jaarlijks gevierd op 19 maart.

Video

Lees meer over: ,