Usability expert Jakob Nielsen noemt Windows 8 teleurstellend

Nog niet iedereen is even enthousiast over de nieuwe versie van Windows die sinds een aantal weken beschikbaar is. Met Windows 8 is Microsoft een volledig nieuwe weg ingeslagen door groots in te zetten op touchscreens en zodoende heeft usability expert Jakob Nielsen eens gekeken naar het nieuwe besturingssysteem. Hij nodigde 12 ervaren PC gebruikers uit om Windows 8 te testen, de gebruikers moesten Windows 8 proberen op een gewone computer en daarnaast op de nieuwe Surface RT van Microsoft.

Nielsen concludeerde onder andere dat het bestaan van de Metro-interface en de desktopweergave de nodige problemen oplevert, onder andere omdat gebruikers moeten onthouden naar welke interface er geschakeld moet worden om bepaalde features te kunnen gebruiken. Ook bleek uit de test dat gebruikers het niet voor mekaar kregen om twee applicaties tegelijk te openen, dit is een nieuwe feature van Windows 8. Tevens is Nielsen van mening dat de Charm Bar niet goed is geïmplementeerd door Microsoft, dit nieuwe snelmenu te openen door naar de linkerbovenhoek te gaan is standaard niet te zien, 'The old saying, out of sight, out of mind, turned out to be accurate' aldus Nielsen.

Samenvattend, "Hidden features, reduced discoverability, cognitive overhead from dual environments, and reduced power from a single-window UI and low information density. Too bad." Het volledige verslag van usability expert Jakob Nielsen lees je op zijn website.

Verkopen vallen tegen

Afgelopen weekend was er nog het bericht van Paul Thurrott van Supersite for Windows dat de verkoop van computers met Windows 8 tot op heden nog niet aan de verwachtingen van Microsoft zou voldoen. Het bedrijf zou de schuld met name neerleggen bij de fabrikanten die kwamen met teleurstellende apparaten al wordt ook de vernieuwde interface van het besturingssysteem als reden gezien evenals de economische crisis.

Nu is daar ook een aanvullend bericht van de Amerikaanse winkelketen Newegg. Het bedrijf laat weten dat de verkoop van Windows 8 alleen nog niet zo snel gaat maar wat betreft laptops en tablets met de nieuwe versie van Windows is er wel verbetering te zien. Er zijn verder nog geen officiële cijfers afkomstig van Microsoft behalve dat het besturingssyteem in de eerste week na de lancering vier miljoen keer werd verkocht.

Lees meer over: ,