URL’s indienen bij de Google-index in Webmaster Tools

In Google Webmaster Tools bestaat al sinds 2009 de tool 'Ophalen als Googlebot', eerst als experiment en tegenwoordig als vast onderdeel. Met de tool bekijk je hoe Google een pagina van je website ziet en zodoende kunnen eventuele problemen ontdekt en verholpen worden. Deze tool heeft nu een nieuwe functie erbij gekregen, het kunnen indienen van URL's bij de Google-index. Als eerste voer je de URL van een pagina in klik daarna op de knop 'Ophalen'. Als de test succesvol is verlopen zal er een link 'Indienen bij index' beschikbaar komen in het overzicht direct achter de ingevoerde URL.

Zodra je op de link 'Indienen bij index' hebt geklikt opent er een popup met de vraag of je alleen de URL wilt indienen of ook alle gekoppelde pagina's. Wat betreft individuele URL's is er een maximum van 50 per week. Kies je voor gekoppelde pagina's dan is er een maximum van 10 verzoeken per maand. Op de pagina 'Ophalen als Googlebot' staat hoeveel verzoeken je nog mag indienen. Eenmaal ingediend dan zal Google doorgaans binnen een dag de pagina bezoeken en beoordelen of deze opgenomen moet worden.

Google geeft aan dat deze functie bijvoorbeeld handig kan zijn als je een nieuwe website hebt gelanceerd of een aantal nieuwe pagina's hebt toegevoegd. Op deze manier kun je Google vragen de pagina's te bezoeken in plaats van te wachten totdat de Googlebot op eigen initiatief langskomt. Tevens kan een al geïndexeerde pagina op deze manier opnieuw ingediend worden omdat bijvoorbeeld de inhoud is vernieuwd.

Google kan natuurlijk ook prima zelf nieuwe content vinden dus het is niet nodig om elke wijziging op je website op deze manier door te geven.

Crawl URL

Google heeft tegelijkertijd ook de publiekelijk beschikbare tool om URL's in te dienen vernieuwd. Hier dezelfde limieten wat betreft het indienen van verzoeken maar je hoeft in dit geval niet de eigenaar van een website te zijn. Deze tool vind je hier.

Lees meer over: , ,