URL-verkorter Google nu voor iedereen beschikbaar

Eind vorig jaar introduceerde Google een eigen URL-verkorter genaamd Goo.gl om lange internetadressen om te toveren tot een kleine, korte URL. Tot op vandaag was de service niet direct voor het grote publiek beschikbaar. Gebruikers van de werkbalk van Google en FeedBurner beschikken sinds het begin over de service en verder zijn er diverse applicaties en extensies die gebruik maken van Goo.gl.

Nu heeft Google besloten dat het tijd is voor een volgende stap. Goo.gl heeft nu een eigen website (goo.gl) waar je simpel een korte URL aan kunt maken inclusief statistieken. Google geeft aan dat de service niet uitgebreid gaat worden met een reeks features, wel komt er een API. De focus ligt met name op snelheid, stabiliteit en veiligheid.

Statistieken

Als je ingelogd bent met je Google account zie je onder het invoerveld welke URL's je allemaal hebt aangemaakt, hierbij kan er gefilterd worden op dag, week, maand, etc. In het overzicht zie je het originele adres staan, het korte adres, de datum waarop de link werd aangemaakt en het aantal kliks op een link, realtime.

Door op de knop details te klikken volgen aanvullende details zoals referrers, informatie over browsers. Bovenaan staat een QR-code. Opmerkelijk is hier wel dat de statistieken publiekelijk beschikbaar zijn en niet specifiek voor de gebruiker. Om statistieken te bekijken van een URL plaats je /info/ in het adres, bijvoorbeeld: http://goo.gl/info/SOpn

Zonder account

Het is tevens mogelijk om korte URL's aan te maken als je niet ingelogd bent echter heb je dan geen historie en statistieken maar alleen de korte URL.

Met deze toevoegingen is Goo.gl volwassen geworden naast de al bekende namen zoals Bit.ly en TinyURL. Onlangs nog besloot computerbeveiligingsbedrijf McAfee nog dat het tijd werd voor een vergelijkbare service en lanceerde McAf.ee.

Lees meer over: , ,