Update voor Windows 8.1 komt op dinsdag 8 april uit

De update voor Windows 8.1 zal zoals al verwacht werd volgende week op dinsdag 8 april uitgebracht gaan worden door Microsoft. Dit kondigde het bedrijf vanavond aan op de eigen Build conferentie in San Francisco. Dit is de tweede dinsdag van de maand, de dag waarop Microsoft de maandelijkse updates uitbrengt. Tevens is dit de dag dat ondersteuning voor Windows XP en Microsoft Office 2003 definitief zal gaan stoppen.

De update voor Windows 8.1 brengt een aantal kleine maar handige verbeteringen met zich mee. Zo moet het besturingssysteem makkelijker gebruikt kunnen worden door gebruikers met een muis en toetsenbord en kunnen apps die draaien in de Metro-interface nu vastgezet worden op de taakbalk in de desktopomgeving. Deze laatste feature maakt het eenvoudiger om deze apps vanaf de desktop te openen. Ook kan de taakbalk worden opgeroepen in deze apps, standaard wordt de taakbalk onderin niet getoond maar het in beeld brengen kan door met de muis naar de onderkant van het scherm te gaan.

windows_8_update_4

Apps in de Metro-interface kunnen makkelijker afgesloten worden, door met de muis naar de bovenkant van het scherm te gaan verschijnt er een balk met een kruisje in beeld. Door met de rechtermuisknop op een tegel op het startscherm te klikken komt er een nieuw menu tevoorschijn direct naast de muis. Rechtsboven is een nieuwe knop om de computer of laptop makkelijker af te sluiten, opnieuw op te starten of in de slaapstand te zetten.

windows_8_update_1

windows_8_update_2

windows_8_update_3

Met de update wordt ook de manier van opstarten aangepast. Indien het apparaat met het besturingssysteem beschikt over een touchscreen dan zal het startscherm standaard in beeld komen, indien het apparaat geen touchscreen heeft dan zal standaard de desktop worden getoond. De update zal volgende week via Windows Update uitgebracht worden.

Windows Phone

Aanvullend op de update heeft Microsoft aangekondigd dat het nu makkelijker is voor ontwikkelaars om apps te maken die zowel geschikt zijn voor Windows 8, Windows Phone en Windows RT. Hier lekten enkele weken geleden al documenten over uit op internet. Gebruikers moeten zodoende eenvoudig een app kunnen aanschaffen en gebruiken op elk platform. In de toekomst moet dit nog worden uitgebreid gaan worden met de Xbox. Inmiddels zijn er meer dan 400.000 apps beschikbaar voor Windows en Windows Phone.

Windows Phone 8.1 met Cortana

Microsoft heeft naast de update voor Windows 8.1 ook Windows Phone 8.1 aangekondigd. Een belangrijke toevoeging in Windows Phone 8.1 is de persoonlijke assistent Cortana, vergelijkbaar met Siri van Apple en Google Now van Google. Cortana kan snel leren van de gebruiker en moet op deze manier steeds persoonlijker en beter worden. De persoonlijke assistent werkt eerst alleen voor gebruikers in de Verenigde Staten, andere landen zullen volgend jaar gaan volgen. De update zal in de komende maanden worden uitgerold en nieuwe toestellen met deze versie liggen vanaf eind deze maand in de winkel.

cortana

Lees meer over: , ,