Update Crawlfouten Google Webmaster Tools

Google heeft binnen Webmaster Tools een belangrijk onderdeel aangepast, het gaat om het gedeelte met crawlfouten. Wie dit gedeelte opent ziet dat de fouten nu zijn verdeeld in twee categorieën, sitefouten en URL-fouten. Als eerste sitefouten, dit zijn fouten die geen betrekking hebben op een specifieke URL maar betrekking hebben op een volledige website. Het gaat dan om momenten dat Googlebot geheel geen toegang kan krijgen tot een website, iets wat eerder gerapporteerd werd op basis van URL's. Mocht het nodig zijn en mochten deze fouten vaak voorkomen dan zal Google hierover meldingen gaan sturen.

URL-fouten

Als tweede dan de URL-fouten die direct onder de sitefouten zijn te zien. Hier gaat het echt over problemen met specifieke pagina's van een website verdeeld over drie tabbladen, Web, Mobiel en Nieuws mits dit van toepassing is uiteraard. Denk aan serverfouten, Soft 404's en 'Niet gevonden' meldingen. Google zal proberen om per categorie de 1000 belangrijkste fouten te tonen, via de navigatie en via het zoekveld blader je door deze lijst.

Door op een URL in het overzicht te klikken kun je meer informatie opvragen. In de popup zie je onder andere wanneer de pagina voor het laatste werd gecrawld en wanneer de pagina voor het eerst werd gedetecteerd. Door op het tabblad 'In sitemaps' te klikken zie je in welke sitemap de pagina staat en door op het tabblad 'Met links vanaf' te klikken zie je links die naar de betreffende pagina verwijzen, het gaat om zowel interne als externe links waarbij tevens direct aangegeven wordt dat mogelijk niet alle URL's worden vermeld.

Onderin de popup staat een blauwe knop 'Markeren als gecorrigeerd' waarmee je kunt aangeven dat je de fout hebt verholpen. Het aangeven dat problemen zijn verholpen kan ook in het overzicht met alle fouten, het voordeel is hier dat je meerdere URL's tegelijkertijd kunt aanvinken. Zodra je dit aangeeft verdwijnen de fouten direct uit het overzicht.

Met de update zijn er ook een aantal zaken komen te vervallen. Zo is het niet meer mogelijk om een lijst met alle crawlfouten te exporteren en worden pagina's die geblokkeerd worden door een Robots.txt bestand ook niet meer getoond.

Mocht er geruime tijd niets aan de hand zijn dan zal de tekst "Geen fouten gevonden in de afgelopen 90 dagen. Goed gedaan!" volgen zodra je het gedeelte met crawlfouten opent.

Gebruikers

Overigens werd er eerder deze week nog een andere handige update doorgevoerd en dat is het kunnen toevoegen van andere gebruikers en deze beperkte toegang geven.

Lees meer over: ,