Uitgebreide reactie Google op stelen zoekresultaten door Bing

Gisteren kwam het bericht dat zoekmachine Bing de zoekresultaten kopieert van Google. Microsoft ontkende dit met als gevolg dat Google het tijd vond om de ruzie naar een hoger niveau te tillen door een bericht te plaatsen op het eigen bedrijfsblog met uitgebreide details over hoe ze tot deze conclusie zijn gekomen.

Onderzoek

Het vermoeden bestond al sinds mei 2009 bij Google en toen in oktober nieuwe gegevens binnen kwamen rondom vergelijkingen tussen de resultaten van beide zoekmachines was er wederom een opmerkelijke stijging te zien wat betreft vergelijkbare resultaten. Toen besloot Google het nader te onderzoeken.

In het kort komt het er op neer dat Google met opzet bepaalde specifiek gekozen resultaten liet verschijnen bij zoekopdrachten die normaal gesproken niet voorkomen zoals de zoekopdracht 'delhipublicschool40 chdjob'. Google zorgde ervoor dat een gekozen website naar boven kwam op het moment dat deze zoekopdracht werd uitgevoerd. De website in kwestie had verder niets met de zoekopdracht te maken en de gekozen zoekopdracht kwam dan ook niet op de website voor.

Vervolgens liet Google 20 medewerkers thuis met een versie installatie van Windows met Internet Explorer 8 en de Bing Toolbar geïnstalleerd de in totaal 100 bedachte zoekopdrachten invoeren op Google.com. Het resultaat was dat na een aantal weken dezelfde resultaten ook in de zoekmachine van Bing verschenen.

Zover Google weet was de gekozen website alleen verbonden aan de zoekopdracht via de zoekresultaten van Google en dus op geen enkele andere manier. Daarom heeft Google het vermoeden dat de resultaten worden geobserveerd middels de data die binnenkomt vanuit Internet Explorer 8 in combinatie met de Suggested Sites functie of de toolbar.

Google is helder en zegt onder andere: "Put another way, some Bing results increasingly look like an incomplete, stale version of Google results—a cheap imitation." en "So to all the users out there looking for the most authentic, relevant search results, we encourage you to come directly to Google. And to those who have asked what we want out of all this, the answer is simple: we'd like for this practice to stop."

Het volledige bericht van Google lees je hier.

Update

Microsoft heeft naar aanleiding van het onderzoek en het blogbericht van Google ook zelf een uitgebreid verhaal online geplaatst waarin nogmaals wordt aangegeven dat Bing absoluut geen zoekresultaten kopieert, "We do not copy results from any of our competitors. Period. Full stop. We have some of the best minds in the world at work on search quality and relevance, and for a competitor to accuse any one of these people of such activity is just insulting." aldus Bing. En zoals Google hierboven naar Bing uithaalde vliegen de opmerkingen nu weer terug richting Google. Het volledige bericht lees je hier.

Overigens direct onder het bericht plaatste een gebruiker een eerste reactie, "Bing, "Powered by Google". It does have a nice ring to it.".

Twitter

Overigens zijn er ondertussen al diverse discussies geweest op onder andere Twitter tussen medewerkers van Google en Microsoft. TechCrunch.com legde de discussie vast die ging tussen Frank X. Shaw, corporate communications Microsoft, Dave Winer en Matt Cutts en Andrew Kovacs van Google, de discussie hieronder.

Er volgde tevens een aantal tweets van Frank X. Shaw waarmee hij probeerde de zaak om te draaien en Google in kwaad daglicht te zetten. De belangrijkste tweets hieronder.