Uitgebreide Nederlandse URL-verkorter LNQ.me

Als je een URL-verkorter zoekt dan kun je inmiddels op talloze websites terecht. Het grootste deel van de beschikbare services is Engels maar er bestaan ook diverse Nederlandse varianten. Zo werd onlangs nog 01.nl gelanceerd door MijnAlbum.nl. Een andere Nederlandse URL-verkorter is LNQ.me waarvan deze week versie 1.1 werd gelanceerd door DigiFactory Webworks.

Je verkort net als bij andere bekende services simpel je link direct op de homepage, een link ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit: lnq.me/DYbQ1q. Dan is de link gemaakt en ziet op de homepage de korte en lange URL plus hoeveel keer er op de link is geklikt.

Het wordt echter pas interessant als je eerst een account aanmaakt want in dat geval heb je de beschikking over uitgebreide statistieken.

Overzicht

Zodra je na het inloggen op de knop Statistieken klikt komen alle aangemaakte verkorte links in beeld. Eventueel kan er gezocht worden naar URL's middels de zoekfunctie bovenaan de pagina. Je ziet hier direct ook weer de korte en de lange URL evenals de datum waarop de link werd aangemaakt en wanneer de laatste klik was. Aan de rechterkant het totaal aantal kliks. Het gehele overzicht kan geƫxporteerd worden.

Uitgebreide statistieken

De uitgebreide statistieken komen tevoorschijn zodra je op een URL klikt. Direct bovenaan heb je als eerste de mogelijkheid om een alias aan te maken. Dit houdt in dat je een URL bestaande uit cijfers en letters omzet naar iets leesbaars, bijvoorbeeld lnq.me/DYbQ1q wordt dan lnq.me/websonic. Dit kan alleen als de alias nog beschikbaar is.

Net als bij de URL-verkorter van Google heb je aan de rechterkant een QR-code die je kunt gebruiken om de URL te delen. Overigens heeft ook Bit.ly deze mogelijkheid.

Naast de statistieken die je al in het overzicht ziet gaat het hier nog een stuk verder, deze statistieken zijn niet toegankelijk voor andere gebruikers. Als je naar beneden scrollt zie je een overzicht met het aantal kliks in de afgelopen 30 dagen en in de laatste 12 maanden.

Direct eronder zie je een blok Referer, de browser die werd gebruikt, het besturingssysteem, het land en als laatste het type bezoeker. Hier zie je of het een echte bezoeker was of een Bot/zoekmachine. Helemaal onderaan de pagina als laatste een blokje 'Klik details'. Hier zie je een overzicht van de gebruikers die hebben geklikt met bijbehorende IP-adressen. Door op een IP-adres te klikken kan er een alias ingevuld worden om zodoende bepaalde personen eenvoudig eruit te vissen.

Bovenaan de pagina heb je de net als op de overzichtspagina export opties met eronder het aantal vermeldingen van de link op Twitter en een optie om de link te delen op Twitter.

API

Voor ontwikkelaars en webbouwers is er een API beschikbaar gesteld om op diverse wijze data te verkrijgen uit het systeem. Direct na het aanmaken van een account wordt er een API sleutel toegewezen. De documentatie is te vinden door naar API te gaan in het menu.

Er is wat dat betreft goed nagedacht over de URL-verkorter die qua vele mogelijkheden het best te vergelijken is met het dominante Bit.ly en Goo.gl van Google. Voor de volledigheid hieronder een screenshot van alle statistieken beschikbaar op detailpagina.

Lees meer over: ,