UGTOGO: Programma’s Publieke Omroep downloaden en bekijken

Omroep.nl heeft UGTOGO gelanceerd, een nieuwe service die de mogelijkheid geeft om programma's van de Publieke Omroep te downloaden en te bekijken waar en wanneer jij dat wilt, zonder internetverbinding. Om de programma's af te kunnen spelen is een account op de online gids van de Publieke Omroep benodigd plus een speciale player. Nadat je een account hebt aangemaakt ga je naar UGTOGO.publiekeomroep.nl waar de player gedownload kan worden. Als dit allemaal is ingesteld ga dan terug naar de website om je favoriete TV-programma's te selecteren.

Het project bevindt zich momenteel nog in een testfase en daarom kan het zijn dat je tegen een aantal bugs aanloopt.

De programma's die je download zijn maximaal 10 dagen beschikbaar, daarna worden ze automatisch van je harde schijf verwijderd. Dit komt omdat de rechten van de diverse programma's niet in handen zijn van de NPO. Er zijn daarnaast hier en daar wel een aantal uitzonderingen, zo zijn sommige programma's korter dan 10 dagen beschikbaar en bepaalde programma's zijn helemaal niet beschikbaar. Programma's worden automatisch verwijderd maar dit kan eventueel ook handmatig gedaan worden.

Een voorwaarde voor dit project was een vorm van Digital Rights Management en daarom maakt Omroep.nl om de kosten binnen de perken te houden gebruik van een gratis licentie op PlayReady. De player werkt op Windows en op Apple (Niet op de iPad!).

Als je de player verwijderd dan blijven de videobestanden op je harde schijf staan totdat de licentie is verlopen. Wil je dus stoppen met het gebruik van de player, verwijder dan via de player eerst de bestanden met het minnetje en deïnstalleer vervolgens de player.

De video's hebben overigens een hogere kwaliteit dan op Uitzending Gemist.