Twitter kan berichten censureren per land

Voorheen was het zo dat Twitter bepaalde berichten die in strijd waren met lokale wetten alleen volledig van het netwerk kon verwijderen. Dit zal in de toekomst anders gaan zo blijkt uit een aankondiging van de microblogdienst. Twitter heeft zelf een systeem bedacht waardoor tweets nu per land kunnen worden geblokkeerd terwijl deze berichten wel door de rest van de wereld te bekijken zijn. Mocht je een bericht plaatsen die geblokkeerd wordt door Twitter dan zal je hier een melding over ontvangen waarin wordt uitgelegd waarom het bericht is geblokkeerd, tot op heden is dit nog niet voorgekomen.

Aan de berichten zelf is ook te zien dat er censuur is toegepast, een screenshot hieronder.

Daarnaast kunnen ook accounts ook worden geblokkeerd per land.

Inmiddels is er al de nodige kritiek geweest op de stap die Twitter nu maakt omdat met dit systeem de vrijheid van meningsuiting in het gedrang zou kunnen gaan komen. Meer informatie is te vinden in het helpcentrum van Twitter, op support.twitter.com.

Omzeilen

Om overigens de blokkade te omzeilen kun je naar de instellingen gaan en hier het automatisch geselecteerde land wijzigen in een ander willekeurig land. Standaard zal Twitter een land instellen op basis van IP adres, in dit geval dus Nederland.

Lees meer over: