Twitter Jaaroverzicht Nederland 2012

Logo Twitter PeerReach heeft het Twitter Jaaroverzicht 2012 gepubliceerd en hieruit komt naar voren dat Mark Rutte dit jaar de meest besproken persoon op Twitter was. Begin dit jaar werden er nog gemiddeld 2,4 miljoen berichten per dag geplaatst door Nederlanders, inmiddels is dit gestegen naar 4,3 miljoen per dag. Dat Mark rutte bovenaan staat komt mede door de verkiezingen dit jaar en in de categorie personen staat de Amerikaanse president Barack Obama op de tweede plaats mede vanwege de verkiezingen. Geert Wilders die afgelopen jaar nog op de eerste plaats stond staat nu op de derde plaats, op de vierde plaats Diederik Samsom en op plaats vijf staat de presidentskandidaat Romney.

In de categorie politiek kwam de VVD op de eerste plaats uit gevolgd door de PvdA, CDA, PVV en GroenLinks. Wat betreft televisie werd er uiteraard veel getwitterd over The Voice of Holland en verder over de Wereld Draait Door en Goede Tijden en Slechte Tijden. Dit jaar waren er ook een hoop evenementen en de meeste berichten betreffende deze evenementen gingen over de Olympische Spelen. Op de tweede plaats het Europees Kampioenschap voetbal 2012 en ook in het lijstje de actie Serious Request van 3FM.

twitter_jaaroverzicht_2012_1

Muziek, Merken en Hashtags

De categorie muziek wordt nog steeds aangevoerd door Justin Bieber met op de tweede Lady Gaga en op drie One Direction. Met name de Engelse boy-band One Direction is aardig aan het stijgen, de jongens hebben op Twitter ruim 40 miljoen volgers waar Justin Bieber er slechts 32 miljoen heeft. De top 5 wordt afgesloten door Nicki Minaj en Rihanna. Qua merken werd er veel getweet over Google, de patentenoorlog tussen Apple en Samsung zorgde ervoor dat deze bedrijven op de plaatsen twee en drie zijn uitgekomen.

Twitter wordt steeds vaker gebruikt door mensen om hun ongenoegen te uiten en hierbij wordt vaak de hashtag #fail gebruikt. Vaak staan in deze categorie kabelaars en vervoerders maar dit keer staat ook Mark Rutte in de top 5. De gebruikte hashtags dit jaren waren #nowplaying, #twexit, #dtv, #tvoh, en #ajax. Opvallend is dat #dtv de hashtag #durftevragen dit jaar definitief heeft verslagen voor het stellen van korte vragen op Twitter.

twitter_jaaroverzicht_2012_2

Serious Request

Een bericht over de eindstand van € 12.251.667,- van Serious Request is het meest geretweette bericht dit jaar met 9295 retweets. Op de tweede plaats een bericht geplaatst op het parodieaccount NS Miscommunicatie, dit bericht werd 4840 keer geretweet. Een bericht van Youp van't Hek over de overleden grensrechter werd 3690 keer geretweet.

Aantal volgers

Kijkend naar Nederlanders actief op Twitter met de meeste volgers staat Irfan Bachdim op de eerste plaats met 3,2 miljoen volgers, een voetballer die onder contract staat bij de voetbalclub Persema Malang in Indonesië. In de top 10 staan alleen voetballers en DJ's, in bijna alle gevallen is het zo dat de meeste volgers uit het buitenland komen. Robin van Persie staat op de tweede plaats met 2,6 miljoen volgers en de top 3 wordt afgesloten door Tiesto met 1,5 miljoen volgers. Vorig jaar had Jochem Myjer nog genoeg aan 215.000 volgers om in de top 10 te komen, dit jaar zijn daar 481.000 volgers voor nodig.

twitter_jaaroverzicht_2012_3

Invloed

Als laatste de lijst met meest gebruikers met de meeste invloed en deze lijst wordt aangevoerd door Giel Beelen. Op de tweede plaats staat Femke Halsema en op drie Jeroen van Koningsbrugge. De top 10 meest invloedrijke Twitteraars zie je hieronder.

twitter_jaaroverzicht_2012_4

Lees meer over: ,