Tour de France logo van Google

Tour de France

Vandaag op de homepage van Google Nederland evenals op diverse andere lokale homepages van de zoekmachine een geanimeerd logo die in het teken staat van de verjaardag en start van de Tour de France. Het is de tweede keer dat Google een logo plaatst op de homepage van de zoekmachine vanwege de start van de Tour de France, het eerste logo werd geplaatst op 5 juli 2008. Op 3 juli 2010 plaatste sociaal netwerk Orkut, ook eigendom van Google, ook een speciaal logo vanwege de start op de homepage. Detail is dat het logo aanvankelijk, iets te vroeg, op 7 maart werd geplaatst door Orkut.

Het logo vandaag bevat een wielrenner met de gele trui gezien van twee kanten. De wielen van de fiets vormen gedeeltelijk de letters. Op de achtergrond is de kaart van Frankrijk te zien en links staat in het wit en in het Frans La Centiéme (de honderste) geschreven. Het betreft dit keer een geanimeerd GIF-bestand bestaande uit twaalf verschillende frames.

100ste editie Tour de France

De 100ste editie van de Tour de France zal vandaag gaan starten in Porto-Vecchio, op het Franse eiland Corsica. Een hele klus voor de organisatie om de start hier mogelijk te maken, nog nooit eerder deed de wielerwedstrijd het eiland aan in de afgelopen 100 jaar.

De etappe van vandaag gaat van Porto-Vecchio naar de tweede stad van het eiland Bastia met 40.000 inwoners. Het is een vlakke rit met een afstand van 212 kilometer. Morgen zal het peloton ook fietsen op het eiland en zal de rit gaan van Bastia naar de grootste stad van het eiland, Ajaccio. Een heuvelrit van 155 kilometer. Aanstaande maandag zal er worden gefietst van Ajaccio naar de gemeente Calvi en deze heuvelrit is de laatste rit op het eiland. Op 2 juli zal het hele evenement zich gaan verplaatsen naar Nice voor een ploegentijdrit. De ronde zal eindigen op zondag 21 juli uiteraard op de Champs-Élysées.

De favoriet voor de eindzege dit jaar is Christopher Froome die afgelopen jaar nog tweede werd als knecht van winnaar Bradley Wiggins en Alberto Contador. Laatstgenoemde is na Froome de favoriet voor de titel en Cadel Evans uit Australië staat op de derde plaats. Er doen dit jaar drie Nederlandse ploegen mee aan de Tour de France, Argos-Shimano, Belkin Pro Cycling en Vacansoleil-DCM. De teams bestaan grotendeels uit Nederlanders.

Eerste editie Tour de France

De allereerste Ronde van Frankrijk vond plaats op 1 juli 1903. Er schreven zich 108 renners in voor de wielenwedstrijd waarvan er 90 uiteindelijk kwamen opdagen om te starten. De wedstrijd bestond uit slechts zes ritten en om te controleren of alle renners daadwerkelijk het bedachte parcours hadden afgelegd werden er diverse controleposten onderweg geplaatst. Bij elke controlepost moesten wielrenners hun naam roepen of afstappen en een handtekening plaatsen. De eerste Tour de France werd gewonnen door de Fransman Maurice Garin met een voorsprong van bijna drie minuten op de nummer twee. Garin werd echter een jaar later gediskwalificeerd omdat hij tijdens de wedstrijd de trein zou hebben genomen. Van de 90 renners reden slechts 21 renners de wedstrijd uit.

In 1948 werd voor het eerst een rit live uitgezonden op televisie. Het ging om de slotetappe naar Parijs. In 1953 werd het puntenklassement ingevoerd, de leider van dit klassement krijgt vanaf dat moment een groene trui. Dat deze trui groen was kwam doordat de sponsor een fabrikant van grasmachines was. In 1954 begon de wedstrijd voor het eerst buiten Frankrijk, in Amsterdam. Meer over de geschiedenis van de Tour de France hier.

Lees meer over: , ,