Top 20 sites van 2010

Online onderzoeksbureau Multiscope heeft voor het elfde achtereenvolgende jaar haar ranglijst opgesteld van de best bezochte Nederlandse sites. De nummer 1 positie is net als de voorgaande 5 jaar voor Google.nl. In de top 5 vinden geen verschuivingen plaats ten opzichte van vorig jaar. Google.nl bereikt met haar zoekmachine 98% van alle Nederlandse internetgebruikers. Het bereik van Youtube.com, eigendom van Google, stijgt van 72% naar 82%. Hyves.nl, dit jaar overgenomen door de Telegraaf is met een derde plaats de hoogst genoteerde site van Nederlandse afkomst. Nieuwkomers in de top 20 zijn Facebook.com en Anwb.nl.

Stijgers

Facebook.com komt nieuw binnen in de top 20 op de tiende tiende plaats. Vorig jaar stond het sociale netwerk nog op de 56e plaats. Anwb.nl keert na een jaar afwezigheid weer terug in de top 20. Buienradar.nl, Nl.wikipedia.org en Detelefoongids.nl stijgen allen 1 plaatsje binnen de Top 20, Microsoft.com en Nu.nl stijgen 2 plaatsen. Grootste stijger is echter Hema.nl (64) met een stijging van 117 posities.

Dalers

De meeste sites in de top 20 laten over 2010 een groei zien in hun bereik. Startpagina.nl verliest het meeste terrein, van 42,6% naar 40,2%. Rabobank.nl en Rtl.nl verliezen hun positie in de top 20. Verder dalen Marktplaats.nl, Msn.com, Wehkamp.nl, KPN.com, Neck.nl en Startpagina.nl één of meerdere plaatsen binnen de top 20.