Top 12 Google van meest actieve Nederlandse internetgemeenten

google_etown_logo Google maakt bekend welke twaalf Nederlandse gemeenten de economische kansen van het internet het best benutten in hun provincie. Uit een inventarisatie die werd uitgevoerd door The Boston Consulting Group, blijkt dat de gemeente Wijchen in Gelderland het beste scoort en de eerste Google eTown Award ontvangt. Deze nieuwe prijs erkent gemeenten waar het midden- en kleinbedrijf het beste gebruikt maakt van het internet. Vandaag heeft de directeur van Google Nederland, in het bijzijn van de directeur MKB-Nederland, de eerste eTown Award overhandigd aan de burgemeester van Wijchen.

Er werd eerder onderzoek gedaan naar de impact van het internet op de economie in Nederland. Het onderzoek leidde tot een vervolgvraag over de online kracht van lokale bedrijven. Dit is nu per gemeente geïnventariseerd op basis van het aantal aanwezige online winkels aangesloten bij belangenvereniging Thuiswinkel.org, het aantal bedrijven dat online adverteert met Google AdWords, het aantal bij SIDN geregistreerde internet-domeinnamen en de gemiddelde up- en downloadsnelheid per gemeente. Google gaat een reis door Nederland maken en zal per provincie in één gemeente een eTown Award uitreiken om zo hun inspanningen op het gebied van online ondernemen te erkennen.

De 12 winnaars in Nederland zijn:

Drenthe - Meppel
Flevoland - Zeewolde
Friesland - Leeuwarden
Gelderland - Wijchen
Groningen - Veendam
Limburg - Peel en Maas
Noord-Brabant - Best
Noord-Holland - Weesp
Overijssel - Deventer
Utrecht - IJsselstein
Zeeland - Goes
Zuid-Holland - Noordwijkerhout

Uit deze lijst blijkt dat het er niet toe doet waar een bedrijf gevestigd is om deel te kunnen nemen aan de digitale economie. Of een bedrijf nu gevestigd is in Amsterdam of in het kleinere Wijchen: het internet stelt iedereen in staat om de wereld tot afzetmarkt te maken.

Burgemeester Verheijen van Wijchen zegt hier verder over: “De gemeente Wijchen zet zich in het juiste ondernemersklimaat te creëren. Economische groei is een speerpunt in ons gemeentebeleid. Dat komt ook tot uiting in ons aandeel in de economische groei die de provincie Gelderland afgelopen jaar heeft laten zien. Het internet speelt daarin een sleutelrol. Ik hoop dat deze prijs bedrijven in onze gemeente en provincie aanmoedigt om de kansen die online ondernemerschap en het internet bieden, te pakken.”

google_etown_award

Het internet levert een substantiële bijdrage aan de economische groei in ons land en die zal de komende jaren blijven toenemen, zo blijkt ook uit het onderzoek van BCG.

De Europese Commissie wil dat de verkoop van online producten en diensten tegen 2015 zo’n twintig procent van de economische groei uitmaakt. Ook zou het aantal door online verkoop gecreëerde nieuwe banen over twee jaar minstens een vijfde van het totaal aantal nieuwe banen moeten uitmaken. Pim van der Feltz, Google Nederland: “Het beter benutten van het internet biedt ondernemers meer kansen en draagt bij aan een herstel van de Nederlandse economie. Elke regio in Nederland kan een rol spelen. De eTown-gemeenten zijn het bewijs dat je als ondernemer niet in de traditionele, economisch sterke regio’s, zoals de Randstad, gevestigd hoeft te zijn om succes te hebben.”

Lees meer over: