Top 10 Google logo’s van 2013

Top 10 Google logo’s van 2013

Net als voorgaande jaren tegen het einde van het jaar ook dit jaar een overzicht van de 10 beste logo's geplaatst door Google. Dit jaar werden er bijzonder veel geanimeerde en interactieve logo's geplaatst waaronder de nodige spellen. Elk jaar gaat Google wat dat betreft steeds een stapje verder, de interactieve doodles dit jaar waren dan ook weer bijzonder uitgebreid. Daarnaast werden er veel 'normale' afbeeldingen geplaatst op de vele lokale homepages om nationale feestdagen te vieren of bepaalde personen te eren.

Echte missers wat betreft de doodles waren er dit jaar niet echt. Er werd een kleine fout gemaakt met het logo voor Henry van de Velde in de alternatieve tekst en het logo om de onafhankelijkheid van India te vieren werd later aangepast vanwege een verkeerde kleur.

Er werd één logo teruggetrokken na plaatsing en dit was een geanimeerd logo vanwege de asteroïde 2012 DA14 die langs de aarde schoot in februari dit jaar. Google besloot om het logo offline te halen nadat precies die dag in Rusland een meteoriet ontplofte die voor veel schade en veel slachtoffers zorgde. Er kwam ook een officiële bevestiging van Google.

Dan was er nog een logo langer te zien dan gebruikelijk en dit was het logo ter ere van de Britse sciencefictionserie Doctor Who. Het interactieve spel was ongeveer 36 uur te zien op onder andere de Nederlandse homepage. Kijkend naar Nederland was het dit jaar voor het eerst dat Google een logo plaatste om Kinderdag te vieren, dit gebeurde al jaren in andere landen maar nog niet eerder in Nederland omdat deze dag hier niet zo bekend is. Wat ook opviel was een logo om de uitvindster van de curryworst te eren, de Duitse Herta Heuwer.

Om de eigen verjaardag te vieren werd dit jaar voor het eerst een spel te geplaatst. Op de dag van de vijftiende verjaardag van het bedrijf kon er de gehele dag worden geslagen tegen een piñata om snoepjes te verzamelen. Tevens werd er een Easter Egg verstopt.

Wil je automatisch op de hoogte worden gebracht van nieuwe logo's dan kun je terecht op Twitter, Facebook en Google+. Daarnaast is er ook een nieuwsbrief die maximaal één keer per week wordt verstuurd met een overzicht van alle doodles die sinds de laatste nieuwsbrief zijn geplaatst. Inschrijven voor de Doodles nieuwsbrief kan op deze pagina.

Top 10 doodles 2013

Hieronder het overzicht van de 10 beste logo's van Google geplaatst in 2013. Er zitten diverse geanimeerde en interactieve doodles tussen, klik op de betreffende logo's om werkende kopieën uit te proberen. De overzichten van afgelopen jaren: 2012, 2011, 2010.

10. Antoni Gaudí - 25 juni 2013
Antoni Gaudí i Cornet was een wereldberoemde Catalaanse architect die onder andere verantwoordelijk is voor het ontwerpen van de Sagrada Família in Barcelona.

Google Doodle:

9. Valentijnsdag - 14 februari 2013 (Interactief)
Voor Valentijnsdag plaatste Google een interactief logo. Het ging om een gecombineerd logo want niet alleen stond deze in het teken van Valentijnsdag maar ook werd George Ferris herdacht, de uitvinder het Reuzenrad. Klik op het logo voor een werkende kopie.

Google Doodle:

8. Rembrandt van Rijn - 15 juli 2013
Op 15 juli dit jaar werd kunstschilder Rembrandt van Rijn herdacht met een doodle.

Google Doodle:

7. Chinees Nieuwjaar - 10 februari 2013 (Interactief)
Op de zevende plaats het logo geplaatst vanwege het Chinees Nieuwjaar. Omdat het jaar van de slang begon besloot Google om het klassieke spel Snake op de homepage te plaatsen, een spel bijvoorbeeld vroeger veel te vinden op diverse mobiele telefoons.

Google Doodle:

6. Kruiswoordpuzzel - 20 december 2013 (Interactief)
Deze maand nog werd een kruiswoordpuzzel geplaatst op de Amerikaanse homepage van de zoekmachine. Dit omdat de kruiswoordpuzzel op dat moment 100 jaar bestond.

Google Doodle:

5. London Underground - 9 januari 2013
Begin dit jaar werd de onderstaande doodle geplaatst in het Verenigd Koninkrijk om te vieren dat de eerste metrotrein in Londen op dat moment precies 150 jaar geleden ging rijden. De kaart hieronder is een daadwerkelijke kopie van de kaart van de metro.

Google Doodle:

4. Doctor Who - 23 november 2013
Op 23 november werd een interactief spel geplaatst op vrijwel alle homepages van Google vanwege de Britse sciencefictionserie Doctor Who. De serie bestond op dat moment precies 50 jaar. Klik op het logo om zelf een werkende kopie van het logo uit te proberen.

Google Doodle:

3. Claude Debussy - 22 augustus 2013
Claude Debussy werd geboren op 22 augustus 1862 in Saint-Germain-en-Laye en was een Frans componist. Om Debussy te eren werd een geanimeerd logo geplaatst met Clair de lune als achtergrondmuziek. Klik op het logo om een werkende kopie te bekijken.

Google Doodle:

2. Frank Zamboni - 16 januari 2013
Begin dit jaar al werd er een spel geplaatst op de homepage vanwege de geboortedag van Frank Zamboni, de uitvinder van de ijsdweilmachine. Zodoende werd een dergelijke machine ook verwerkt in het spel en was het de bedoeling dat je telkens de ijsbaan ging herstellen. Klik op het logo om een werkende kopie van het spelletje te bekijken.

Google Doodle:

1. Roswell UFO incident - 8 juli 2013
De nummer 1 dit jaar werd geplaatst op 8 juli maar was helaas niet te zien op de Nederlandse homepage van Google. Het ging om een interactief logo met een alien omdat het precies 66 jaar geleden was dat er een UFO neergestort zou zijn vlakbij de stad Roswell. Klik op de afbeelding hieronder om het interactieve spel zelf te spelen.

Google Doodle:

Overzicht per maand

Naast de geselecteerde logo's hierboven werden er natuurlijk nog veel meer logo's geplaatst door Google dit jaar waaronder enkele andere geanimeerde en interactieve doodles. Hieronder een overzicht met alle logo's van dit jaar per maand, het volledige overzicht met alle logo's geplaatst door het bedrijf sinds het jaar 1998 bekijk je hier.

Lees meer over: , ,