Top 10 Google logo’s van 2012

Top 10 Google logo's van 2012 Google plaatste dit jaar een hoop verschillende doodles wereldwijd waaronder ook een hoop geanimeerde versies. In totaal plaatste Google meer dan 300 logo's, hieronder zie je de beste 10 logo's die dit jaar werden geplaatst op de homepage.

Het bedrijf ging dit jaar vrij ver wat betreft de logo's, zo werd er in april een rits geplaatst, werden er voor de Olympische Zomerspelen in Londen vier spellen gemaakt, was er een complete strip te zien en werd er een volledig werkende synthesizer bedacht. Om het logo voor de Dag van de Aarde te maken werden er een aantal plantjes geplant in een tuintje en voor het logo voor Gustav Klimt werd er eerst een schilderij gemaakt door een doodler.

Op zowel Moederdag als Vaderdag werden er geanimeerde logo's geplaatst evenals op Valentijnsdag. Op 18 januari dit jaar ging het logo van Google even op zwart als protest tegen de controversiële Stop Online Piracy Act (SOPA), een Amerikaans wetsvoorstel.

Hachiko

Omdat het een schrikkeljaar was plaatste Google ook op 29 februari een logo. De doodle stond zowel in het teken van de schrikkeldag als in het teken van Gioachino Rossini. Dit jaar plaatste Google verder voor het eerst een logo ter ere van een dier, het ging om de Japanse hond Hachiko die in Japan grote bekendheid verwierf omdat hij na de dood van zijn baasje 9 jaar lang wachtte op zijn terugkeer bij een treinstation. Hachiko overleed in 1935 en kreeg een standbeeld waarbij nog elk jaar een ceremonie wordt gehouden.

Google Doodle:

Foutjes

Er zaten dit jaar net als afgelopen geen echte missers tussen. Wel werd opnieuw een logo geplaatst ter ere van de geboortedag van Ibn Battuta. In 2011 plaatste Google al een logo voor Battuta maar deze werd na enkele uren weer offline gehaald, dit jaar volgde het logo alsnog. Verder was er recent nog een logo te zien ter ere van Wassily Kandinsky die ook na enkele uren weer offline werd gehaald. Waarom dit gebeurde was niet duidelijk.

Linten en andere vermeldingen

Doodles worden altijd geplaatst om een belangrijk persoon te herdenken of om feestdagen te vieren echter plaatst Google ook soms een kaars of een lint op de homepage vanwege een tragische gebeurtenis. Google deed dit meerdere malen dit jaar waaronder op de dag dat Steve Jobs overleed en recent nog vanwege de schietparij op een basisschool in het Amerikaanse Newton. Een overzicht van alle linten bekijk je hier.

Top 10 doodles 2012

Hoewel het hieronder om een selectie van slechts 10 doodles gaat heeft Google uiteraard nog meer kunstwerkjes gemaakt die in deze top 10 zouden passen, een volledig overzicht van alle doodles geplaatst sinds het jaar 1999 door Google bekijk je op deze pagina.

Wil je automatisch op de hoogte worden gebracht van nieuwe logo's dan kun je terecht op Twitter, Facebook en Google+. Daarnaast is er ook een nieuwsbrief die maximaal één keer per week wordt verstuurd met een overzicht van alle doodles die sinds de laatste nieuwsbrief zijn geplaatst. Inschrijven voor de Doodles nieuwsbrief kan op deze pagina.

10. Akira Yoshizawa - 14 maart

Google plaatste het onderstaande logo vanwege de geboortedag van de Japanner Akira Yoshizawa. Yoshizawa wordt gezien als de grondlegger moderne origami en Google leverde zelfs een handleiding en bestanden waarmee je zelf het logo kon gaan namaken.

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen: Kunstenaars

9. Drive-In Bioscoop - 6 juni

Alleen op de Amerikaanse homepage plaatste Google een geanimeerd logo omdat het 79 jaar geleden was dat de eerste Drive-In bioscoop werd geopend. Een kopie bekijk je hier.

Google Doodle:

Doodle categorie: Wetenschap, technologie, uitvindingen

8. Charles Dickens - 7 februari

Google eerde met het onderstaande logo de bekende schrijver Charles Dickens. Dickens wordt gezien als een van de belangrijkste Engelse schrijvers van het Victoriaans tijdperk.

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen: Schrijvers en dichters

7. Amelia Earhart - 23 juli

Logo met een vliegtuig in het teken van Amelia Earhart, een beroemde Amerikaanse vliegenierster. Ze staat bekend om haar recordpogingen die ze steeds ondernam. Earhart was de eerste vrouw en tweede persoon die de Atlantische Oceaan over wist te steken.

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen: Luchtvaartpioniers

6. Grootste sneeuwvlok ooit gemeten - 28 januari

Google plaatste een geanimeerd logo omdat het precies 125 jaar geleden was dat de grootste sneeuwvlok ooit werd gemeten, 38 bij 20 centimeter. Een kopie bekijk je hier.

Google Doodle:

Doodle categorie: Natuur

5. Gideon Sundback - 24 april

Google gebruikte de gehele homepage van de zoekmachine ter ere van de geboortedag van Gideon Sundback, de uitvinder van de moderne ritssluiting. De homepage werd voorzien van een rits en door hier op te klikken kon je de homepage openmaken en kwamen de zoekresultaten tevoorschijn. Een kopie van de rits vind je op deze pagina.

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen Wetenschappers, artsen, etc.

4. Olympische Zomerspelen

Google plaatste tijdens de Olympische Spelen in Londen elke dag een ander logo op de homepage in het teken van een bepaalde sport. Tussen deze logo's zaten vier spelletjes die gespeeld konden worden op de homepage waaronder Basketbal maar ook voetbal en hordelopen. Alle logo's geplaatst voor de Olympische Zomerspelen dit jaar inclusief werkende kopieën van de vier spellen die werden geplaatst bekijk je op deze pagina.

Google Doodle:

Doodle categorie: Olympische Zomerspelen 2012

3. Little Nemo in Slumberland - 15 oktober

Google plaatste een bijzonder interactief logo in de vorm van een heus stripverhaal op de homepage van de zoekmachine ter ere van de eerste Little Nemo in Slumberland, bedacht door Winsor McCay. De volledige strip van Google kan bekeken worden via deze link.

Google Doodle:

Doodle categorie: TV, Film, Boeken, Strips

2. Star Trek: The Original Series - 8 september

Ter ere van de televisieserie Star Trek maakte Google een interactief logo die meer dan 24 uur op de homepage van de zoekmachine was te bekijken. Door op verschillende punten in het logo te klikken doorliep je het verhaal. Wil je het logo uitproberen dan kan dit hier.

Google Doodle:

Doodle categorie: TV, Film, Boeken, Strips

1. Robert Moog - 23 mei

Bijzonder populair dit jaar was de werkende synthesizer die geplaatst werd. Als gebruiker kon je zelf spelen op de synthesizer en tevens je muziek opnemen en delen met anderen. Een werkende kopie van de uitgebreide Google synthesizer kan hier worden geprobeerd.

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen: Muzikanten en componisten

Top 10

Hierboven zag je het overzicht met de 10 beste doodles van Google geplaatst dit jaar op alle homepages, de top 10 van 2011 bekijk je hier en de top 10 van 2010 is op deze pagina te bekijken. Op 1 januari volgt het overzicht met alle logo's geplaatst in december.

Lees meer over: , ,