Top 10 Google logo’s van 2010

Ook in 2010 plaatste Google een hoop verschillende logo's, oftewel doodles op vrijwel alle lokale homepages van de zoekmachine. Google ging dit jaar een stap verder met de logo's. In januari was het de eerste keer dat Google een geanimeerd logo plaatste. Het logo stond in het teken van de verjaardag van Isaac Newton en bevatte een vallende appel. Dit was de aftrap voor diverse andere geanimeerde logo's dit jaar.

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen Wetenschappers, onderzoekers, etc.

Video en spel

Het was dit jaar de eerste keer dat er een logo met een YouTube video erin verwerkt werd geplaatst. Het logo werd geplaatst op 8 oktober en stond in het teken van de 70ste verjaardag van John Lennon. Het was dit jaar ook de eerste keer dat er een daadwerkelijk spel werd in een doodle. Het ging om het spel Pacman, het logo stond 48 uur op de homepage en zorgde ervoor dat er 4.8 miljoen productieve uren verloren zijn gegaan. Het logo had verder als resultaat dat er een hoop gebruikers gingen naar het helpcentrum van Mozilla omdat hun browser allerlei vreemde geluiden maakte.

Begin september werd er een Buckyball / Fullereen logo geplaatst. Het logo zorgde voor een hoop klachten omdat de doodle ervoor zorgde dat browsers onderuit gingen en CPU's het zwaar hadden. Wie niets te klagen had was de eigenaar van de website GetBuckyBalls.com. De website ontving die dag vanwege het logo 2 miljoen unieke bezoekers wat er weer voor zorgde dat er maar liefst 10.000 exemplaren werden verkocht.

Google Doodle:

Doodle categorie: Wetenschap, technologie, uitvindingen

Verjaardag

Sinds dit jaar bestaat er een doodle die geplaatst wordt vanwege je eigen verjaardag. Als je een eigen Google profiel hebt en hier je geboortedatum hebt ingevuld zal er op deze dag een speciaal logo op de homepage van de zoekmachine worden geplaatst.

Google Doodle:

Doodle categorie: Diversen

Olympische Spelen

De Olympische Winterspelen werden dit jaar gehouden in Vancouver van 12 tot en met 28 februari 2010. Het was op dat moment de eerste keer dat de logo's over de gehele breedte van de homepage werden geplaatst. Elke dag werd er een andere doodle geplaatst waarvan er eentje slecht een aantal uren te zien was op de homepage.

Het logo in het teken van Rodelen stond slechts een paar uur online en werd vervangen vanwege het ongeluk van de 21-jarige rodelaar Nodar Koemaritasjvili.

Google Doodle:

Doodle categorie: Olympische Winterspelen 2010

Missers

Als er zoveel logo's worden geplaatst dan gaat het er ook wel eens wat mis. Dit begon direct al begin dit jaar toen er op de homepage van Google Koeweit een logo een maand te vroeg werd geplaatst, 'All we can say is oops!', aldus Google op dat moment. Een aantal maanden later ging Google de mist in op de homepage van Orkut door de start van de Tour de France aan te kondigen op 7 maart. Dit was echter twee maanden te vroeg.

Google Doodle:

Doodle categorie: Sport: Wielrennen

Witte logo's

De doodles zijn over het algemeen vrolijk ingesteld maar dit jaar begon Google ook met het plaatsen van logo's vanwege minder vrolijke redenen. Op 13 april dit jaar plaatste Google voor het eerst een geheel wit logo op de homepage van Google Polen met daaraan geen zoekopdracht gekoppeld. De reden was het omkomen van de Poolse president. In totaal werd het witte logo dit jaar vier keer geplaatst.

Naast het witte logo vanwege tragische gebeurtenissen werden er dit jaar ook meerdere vermeldingen op de homepages geplaatst in de vorm van linten, kaarsen en bloemen.

Google Doodle:

Doodle categorie: Wit Google logo

Top 10

Er verschenen dit jaar meer dan 270 kunstwerkjes op de homepage van de zoekmachine, hieronder wat ons betreft de beste 10. Het archief met alle logo's die Google plaatste sinds 1998 evenals meer achtergrondinformatie is hier te vinden: Google Doodles.

10. Belka en Strelka

Twee honden stonden op de Russische homepage op 19 augustus. Dit was de dag waarop 40 jaar eerder Belka en Strelka met succes in een baan om de aarde kwamen.

Google Doodle:

Doodle categorie: Ruimtevaart

9. John Lennon

De geboortedag van John Lennon werd herdacht met onderstaand logo. Dit was de eerste keer dat er een YouTube video werd verwerkt in de doodle, een mooi eerbetoon.

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen: Schrijvers en dichters

8. Hans Christian Andersen

De Deense schrijver en dichter Hans Christian Andersen werd herdacht op zijn geboortedag met vijf verschillende kunstwerkjes. De serie toonde het sprookje Duimelijntje, een verhaal gaat over een klein meisje, geboren uit een bloem.

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen: Schrijvers en dichters

7. De Flintstones

De 50e verjaardag van De Flintstones werd gevierd met onderstaand logo. In het logo zijn alle hoofdpersonen verwerkt. Fred, Wilma en Pebbles Flintstone, het huisdier van Fred en Wilma, Dino en natuurlijk Barney, Betty en Bamm-Bamm Rubble.

Google Doodle:

Doodle categorie: TV, Film: Overig

6. Tsjaikovski

Op 7 mei was het de 170ste verjaardag van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, een Russisch componist. Het logo waarin de balletvoorstelling de notenkraker is uitgebeeld kwam tot stand in samenwerking met het San Francisco Ballet.

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen: Muzikanten, choreografen, etc.

5. Independence Day

Het was de eerste keer dat Independence Day werd gevierd met een geanimeerd logo en vallende sterretjes. Een werkende kopie van het geanimeerde logo is hier te bekijken.

Google Doodle:

Doodle categorie: Independence Day - Verenigde Staten

4. Halloween

Op 31 oktober werden er vijf verschillende Scooby Doo logo's geplaatst.

Google Doodle:

Doodle categorie: Halloween

3. Google Interactief

Een dag voordat Google Instant werd geïntroduceerd door Google werd onderstaand logo geplaatst. Een werkende kopie van het logo is hier te bekijken.

Google Doodle:

Doodle categorie: Productaankondigingen

2. Ruimtetelescoop Hubble

Op 23 april werd een logo geplaatst omdat het precies 20 jaar geleden was dat de ruimtetelescoop Hubble werd gelanceerd door de NASA. Het logo nam de gehele breedte van de homepage in en in het logo waren een aantal Easter Eggs verwerkt.

Google Doodle:

Doodle categorie: Ruimtevaart

1. Pacman

Geplaatst op 22 mei was een werkende versie van Pacman gemaakt door Marcin Wichary met HTML, Javascript en CSS. Omdat deze zo speciaal was stond het spel 48 uur op de homepage in plaats van 24 uur. Een werkende kopie is hier te spelen.

Google Doodle:

Doodle categorie: Spellen / Games

Lees meer over: , ,