Website toont verzoeken aan Google van regeringen

Actueel is het vertrek van Google uit China vanwege gecensureerde zoekresultaten. Met dit als voorbeeld maakte Google op maandag bekend dat op dit moment in 25 van de 100 landen waarin Google actief is Google producten worden geblokkeerd, variërend van Blogger, YouTube tot Google Docs.

Daarop aanvullend komen er regelmatig verzoeken binnen bij Google afkomstig van regeringen wereldwijd om bijvoorbeeld bepaalde content te verwijderen. Als deze verzoeken bij Google binnenkomen dan worden deze goed bestudeerd en wordt er eventueel actie ondernomen. Om deze verzoeken in kaart te brengen is daar nu een nieuwe tool (google.com/governmentrequests/) die een overzicht toont per land.

Op de website gaat het over removal requests en data requests. Removal requests zijn verzoeken om bijvoorbeeld bepaalde content uit de zoekmachine te verwijderen. Data requests zijn de momenten waarop is gevraagd om informatie over een bepaald Google account of product. Per land is te bekijken hoeveel van de verzoeken daadwerkelijk ingewilligd zijn. De informatie gaat verder niet over producten die geblokkeerd zijn.

De kaart toont verzoeken ingediend tussen 1 juli 2009 en 31 december 2009. Daarbij moet direct genoteerd worden dat de cijfers niet 100% kloppen. Zo kan bijvoorbeeld een verzoek worden ingediend waarin wordt gevraagd om meerdere url's te verwijderen.

Op de eerste plaats wat betreft removal requests en data requests staat Brazilië (3663 en 291). De Verenigde Staten volgt achter Brazilië op de tweede plaats als het gaat om data requests. Nederland staat op de dertiende plaats als het gaat om data requests (67). Er werden minder dan 10 removal requests ingediend. Opvallend is dat er bij China een groot rood vraagteken staat en hier geen informatie over beschikbaar is.

Lees meer over: , ,