Tip Hotmail: Aanmelden met code voor eenmalig gebruik

Een tip voor gebruikers van Hotmail. Het komt vast wel eens voor dat je e-mail checkt op andere locaties of wellicht op vakantie. Als je het niet prettig vindt om in dat geval je wachtwoord in te typen om je mail te gaan bekijken dan heeft Microsoft hier een oplossing voor, een code voor eenmalig gebruik. Zodoende kun je met deze code eenvoudig eenmalig inloggen zonder dat hiervoor je eigen wachtwoord is vereist.

Het aanvragen is relatief eenvoudig. Als eerste is het benodigd dat je mobiele telefoonnummer eenmalig gekoppeld wordt aan je Windows Live ID. Anders zouden immers andere gebruikers misbruik van deze optie kunnen maken door een code aan te vragen en zodoende in je account kunnen kijken.

Om dit in te stellen ga naar Hotmail.com en login met je gegevens. Klik dan rechts bovenin op 'Opties' en daarna op 'Meer opties'. Onder de kop 'Account beheren' klik je op 'Persoonlijke gegevens bekijken en bewerken'.

In het venster dat volgt zie je een overzicht van je gegevens en ook een kopje 'Wachtwoordherstelgegevens'. Klik hier op de link 'Toevoegen' achter Mobiel nummer. Op de pagina die volgt vul je dan je mobiele telefoonnummer in. Klik dan op Opslaan en je ontvangt een e-mail om het mobiele nummer te bevestigen.

Klik op de link in het bericht en er volgt een melding dat het mobiele nummer is ingesteld. Vanaf nu kun je gebruik maken van de eenmalige codes.

Log uit en ga naar Hotmail.com en klik op de optie 'Meld u aan met een code voor eenmalig gebruik' aan de rechterkant. Klik vervolgens op de link 'Code aanvragen' en vul je e-mailadres in en eronder je mobiele nummer. De code wordt dan als SMS verstuurt.

Als je dan op een later tijdstip gebruik wilt maken van de code dan voer je hier in het zelfde scherm de code in die na het inloggen dus niet meer gebruikt kan worden. Er kan maximaal 1 code aangevraagd worden. Doe je een nieuwe aanvraag dan komt de eerder aangevraagde code automatisch te vervallen.

Wachtwoordherstel

Deze mobiele optie om in te loggen maakt deel uit van een set extra beveiligingsmaatregelen voor Hotmail. Als je nu je wachtwoord vergeten bent is het, mits je mobiele nummer is ingesteld mogelijk om op deze manier je wachtwoord te herstellen. In dat geval ontvang je een geheime code als SMS.

Lees meer over: ,