Thanksgiving logo van Google 2013

Vandaag is het in de Verenigde Staten Thanksgiving Day, een nationale feestdag waarop dank wordt gezegd (traditioneel aan God) voor de oogst en voor andere goede dingen.

Om deze dag te vieren heeft Google vandaag in de Verenigde Staten een speciaal geanimeerd logo geplaatst op de homepage van de zoekmachine waarvan je hierboven een video ziet. Elk jaar valt Thanksgiving in de Verenigde Staten op de vierde donderdag in november. Het feest wordt ook in Canada gevierd maar op een andere vroegere datum.

Vaak is het zo dat in de Verenigde Staten deze dag met de gehele familie gevierd wordt en veel werknemers hebben ook de vrijdag nog vrij waardoor een lang weekend ontstaat.

1998 en andere logo's

Google viert Thanksgiving al sinds 1998 met speciale logo's, vrijwel altijd werd er een kalkoen verwerkt in de doodles. In 2010 ging het bedrijf voor het eerst een stapje verder door al twee dagen voor Thanksgiving te beginnen met het plaatsen van logo's. Elke dag was er een ander logo te zien en elk logo verwees naar een pagina met recepten van TV chef Ina Garten. Dit was tevens de eerste keer dat een specifiek persoon werd gepromoot.

In 2011 plaatste Google voor de eerste keer een interactief logo vanwege de feestdag. Het ging om een kalkoen die door op verschillende punten in het logo te klikken naar eigen smaak opgetuigd kon worden. De interactieve doodle was 48 uur te zien op de homepage.

Zelfs werden er in de afgelopen jaren aangepaste logo's geplaatst door Gmail en sociaal netwerk Orkut, YouTube deed dit tot op heden nog niet. Een overzicht van alle logo's geplaatst door Google sinds 1998 specifiek in het teken van Thanksgiving bekijk je hier.

Canada

Zoals gezegd valt Thanksgiving in Canada elk jaar op de tweede maandag van oktober. In 2002 vierde Google in Canada voor het eerst Thanksgiving maar het bedrijf doet dit in de afgelopen jaren niet meer. In 2010 werd de laatste doodle voor Thanksgiving geplaatst.

Lees meer over: ,