“Terug naar boven” knop toevoegen aan je browser

Een handige tip werd gedeeld op Google+ door Tony Ruscoe, medewerker van Google, het toevoegen van een "Terug naar boven" knop aan je browser. Dit is handig in situaties dat je weer naar boven moet scrollen om bijvoorbeeld de navigatie van een website weer in beeld te krijgen, denk aan een lang artikel op Wikipedia, de stream van Google+, het nieuwsoverzicht van Facebook, etc. In plaats van naar boven te scrollen met de muis ben je in dit geval middels een druk op de knop direct weer bovenaan.

Het toevoegen is eenvoudig, hieronder uitleg voor Chrome, Firefox en Internet Explorer.

Google Chrome

In Google Chrome moet hiervoor de bladwijzerbalk in beeld staan. Als dit nog niet het geval is druk dan de toetsencombinatie "CTRL+SHIFT+B" in om de balk standaard in beeld te krijgen. Dit is ook te doen door rechtsboven naar het moersleuteltje te gaan, vervolgens te klikken op Bladwijzers en daarna te kiezen voor "Bladwijzerbalk weergeven".

Klik vervolgens met de rechtermuisknop ergens op de balk en kies in het menu voor "Pagina toevoegen". Er opent een klein venster, vul hier in het veld "Naam" dan bijvoorbeeld in "Terug naar boven". In het veld genaamd URL eronder vul dan de code "javascript:window.scrollTo(0,0);" in, zonder de quotes. Na een druk op de knop OK onderaan het venster wordt de knop toegevoegd aan de bladwijzerbalk.

Firefox

In Firefox gaat het op een vergelijkbare manier als in Chrome. Als eerste moet ook hier de bladwijzerbalk in beeld staan. Als dit nog niet zo is dan klik ergens bovenaan in de balk met tabbladen met de rechtermuisknop. Kies daarna in het menu voor "Bladwijzerbalk".

Klik daarna ergens op de bladwijzerbalk met de rechtermuisknop en klik daarna op het menu item "Nieuwe bladwijzer". In het kleine venster dat opent plaats als eerste een naam, bijvoorbeeld "Terug naar boven". In het veld "Locatie" vul dan de code "javascript:window.scrollTo(0,0);" in. Klik dan op Toevoegen om de knop te plaatsen.

Internet Explorer 9

Het toevoegen van de knop aan Internet Explorer 9 gaat op een iets andere manier. Wat hier wel als eerste wel moet net als in de andere browsers is dat de werkbalk met favorieten standaard in beeld staat. Mocht dit nog niet zo zijn dan klik ergens boven in het venster met de rechtermuisknop en kies in het menu "Werkbalk Favorieten".

Ga daarna naar een willekeurige website en klik linksboven op de gele ster (met het groene pijltje) om de website toe te voegen aan de balk. De website wordt dan als favoriet toegevoegd, klik op de knop met de rechtermuisknop en kies onderin Eigenschappen.

Er opent dan een nieuw venster. In het veld "URL" plaats de volgende code "javascript:window.scrollTo(0,0);", zonder de quotes. Eronder staat een knop "Ander pictogram" om eventueel het icoon van de knop te wijzigen. Klik daarna in het venster op het tabblad "Algemeen" en pas direct bovenaan naast het icoon de naam van de knop aan. Klik dan onderin op OK en de "Terug naar boven" knop is toegevoegd.

Webmasters

Heb je een eigen website dan is het ook eenvoudig te realiseren om zelf een "Terug naar boven" knop op je website te plaatsen. Een dergelijke knop is hier onderaan op WebSonic.nl (links) ook te vinden. Meer daarover in de tutorial Terug naar boven.