Super Mario is 25 jaar geworden

Een van de meest bekende gamefiguren is vandaag 25 jaar geworden. 25 jaar geleden maakte Mario, de dikke kleine Italiaanse loodgieter in rood met blauwe kleding voor het eerst zijn opwachting in Super Mario Bros. voor de Nintendo Entertainment System (NES). Op 13 september 1985 kwam het spel uit in Japan en op 19 oktober in de VS. Het duurde echter tot 1987 voordat het spel in Europa uitkwam.

Super Mario Bros.  was tot begin 2009 het best verkochte spel ooit en verantwoordelijk voor een groot deel van het succes van de NES en Nintendo. Er gingen meer dan 40 miljoen exemplaren wereldwijd over de toonbank. In 2009 nam Wii Sports het stokje over wat betreft het best verkochte spel. Mario werd bedacht door Shigeru Miyamoto, onder andere ook verantwoordelijk was voor Donkey Kong en The Legend of Zelda.

Speciaal om de verjaardag van Mario te vieren heeft Nintendo een videowedstrijd opgezet. Om mee te doen moet je een video maken waarin je verteld waarom je van Mario houdt. Te winnen is een Wii-bundel. De website voor de verjaardag: nintendo.nl/mario

Het spelen van Mario kan via de onderstaande links. Hiervoor is Java vereist.

Lees meer over: