Sterrennacht Van Gogh voert lijst Google Art Project aan

Google Art Project Begin 2011 lanceerde Google het Art Project. Nu iets meer dan twee jaar later blijkt dat de Sterrennacht van Van Gogh het werk is dat bezoekers van het Art Project het meest bewonderen zo laat het bedrijf weten. In het afgelopen halfjaar was dit schilderij de meest bekeken gigapixel, een schilderij dat in een hoge resolutie wordt weergegeven, zodat kijkers kunnen inzoomen tot op het niveau van de fijnste penseelstreek. Het kunnen bekijken van een kunstwerk tot op dit minutieuze detail lijkt bezoekers aan te moedigen om het langer te bestuderen. Bezoekers besteden gemiddeld één minuut aan het bekijken van een schilderij op de website, vergeleken met 20 seconden in een museum.

Ook is de Sterrennacht het schilderij dat is opgenomen in de het grootste aantal gebruikersgalerieën, waar mensen hun eigen virtuele kunstcollectie kunnen samenstellen en met anderen delen. De meest gewilde werken zijn verder: De geboorte van Venus van Botticelli, Zelfportret, schetsend bij het raam van Rembrandt, De slaapkamer van Van Gogh, In de serre van Manet, Oogst op het land van Bruegel, Zonnebloemen van Van Gogh, De ambassadeurs van Holbein, Veld met bloemen bij Arles van Van Gogh en Het dodeneiland van Böcklin. Gebruikersgalerieën trokken zelfs meer kijkers dan een specifieke kunstenaar of een speciaal schilderij. Tot nu toe zijn er 360.000 galerieën gemaakt, waarvan er 14.000 publiekelijk via internet toegankelijk zijn.

Veel partners die een kunstcollectie hebben bijgedragen, kozen er tevens voor om hun museum aan Street View toe te voegen. Bezoekers besteden gemiddeld twee minuten aan het verkennen van het interieur van museumgebouwen en het bekijken van de geëxposeerde werken. Het Witte Huis is de Street View-locatie die bezoekers van het Art Project het meest verkenden. In totaal kunnen er inmiddels meer dan 40.000 kunstwerken worden bekeken. Afgelopen jaar in november liet Google nog weten dat de website op dat moment meer dan 15 miljoen bezoekers had gehad sinds de introductie begin 2011.

De sterrennacht van Van Gogh hangt overigens in New York in het Museum of Modern Art.

Sterrennacht Van Gogh

Lees meer over: ,