Sprookjes van Grimm Google logo met Roodkapje

Sprookjes van Grimm

Vandaag is er vrijwel op alle homepages van Google waaronder de Nederlandse een geanimeerd logo te zien die geheel in het teken staat van de bekende sprookjes die ooit werden gepubliceerd door de gebroeders Grimm, Jacob Ludwig Karl en Wilhelm Karl.

Jacob Grimm werd geboren op 4 januari 1785 in de gemeente Hanau en was een Duits jurist, taal- en letterkundige. Jacob was een hoogleraar in Göttingen en Berlijn, en verrichtte baanbrekend werk op het gebied van de lexicografie, de vergelijkende taalkunde en de mythologie. Zijn broer Wilhelm Karl Grimm werd een jaar later geboren op 24 februari 1786 eveneens in de Duitse gemeente Hanau en hij was een Duits taalkundige.

Roodkapje

De twee broers verzamelden veel, met name Duitse sprookjes en volksverhalen die ze tussen 1812 en 1815 als schrijvers-navertellers publiceerden onder de titel Kinder- und Hausmärchen. De sprookjes van de Gebroeders Grimm zullen bij velen een belletje doen rinkelen zoals bijvoorbeeld Roodkapje, dit sprookje is verwerkt in het geanimeerde logo van vandaag. Roodkapje werd oorspronkelijk door Charles Perrault opgeschreven maar de gebroeders Grimm maakten een alternatieve en positievere versie van het sprookje waarin alles goed afloopt, in de versie van Perrault loopt het niet goed af met Roodkapje.

Een ander oud sprookje dat werd opgetekend door de gebroeders Grimm is Assepoester, van dit sprookje bestaan vele varianten. In de versie van de gebroeders Grimm krijgt Assepoester drie soorten muiltjes, ze verliest een gouden muiltje. Assepoester houdt in deze versie een band met haar overleden moeder en het hemelse rijk, de duiven zijn er boden van. Verder komt er in de versie van de gebroeders geen Grimm goede fee voor.

Kinder- und Hausmärchen

Andere sprookjes uit Kinder- und Hausmärchen zijn, Doornroosje, Hans en Grietje, Sneeuwitje, Vrouw Holle, Repelsteeltje, de kikkerkoning of IJzeren Hendrik, Raponsje, De Wolf en de zeven geitjes, Duimendik en Tafeltje dek je, ezeltje strek je en knuppel uit de zak. In totaal bevat Kinder- und Hausmärchen 201 sprookjes en 10 kinderlegenden. In de verschillende edities kwamen in de loop van de tijd verschillende verhalen te vervallen, werden verhalen aangepast maar werden er ook weer nieuwe verhalen toegevoegd. De Nederlandse versie van het boekje is gebaseerd op de laatste editie met 201 verhalen.

Werkende kopie

Hieronder zie je een video van de doodle, op deze pagina is een werkende kopie te zien. Het logo werkt helaas niet in Internet Explorer 7 en 8, wel in de andere bekende browsers.

Lees meer over: ,