Sophos: Verwijder adres en telefoonnummer van Facebook

Beveiliger Sophos roept gebruikers van Facebook op om hun thuisadres en telefoonnummer te verwijderen als deze gegevens zijn ingevuld. De reden hiervoor is dat Facebook sinds kort adressen en telefoonnummers met diensten van derden deelt. Ondanks dat je als gebruiker dit wel eerst zelf moet goedkeuren wordt de waarschuwing snel over het hoofd gezien wat voor Sophos voldoende reden is om gebruikers op te roepen om deze gegevens te verwijderen.

Security expert Graham Cluley van Sophos begrijpt niets van de stap van Facebook, "Het zal niet lang meer duren voordat scammers profijt van deze functionaliteit gaan trekken, om het voor criminele doeleinden te gebruiken", "Ziet Facebook de gegevensbescherming van zijn meer dan 500 miljoen gebruikers nog wel als prioriteit?". Cluley voegt eraan toe dat het verstandig zou zijn als Facebook ontwikkelaars eerst goedkeurt en niet toelaat dat iedereen applicaties voor het sociale netwerk te laten maken.

Zoals gezegd vraagt Facebook wel eerst om toestemming voor het delen van adres en telefoonnummer maar door dit te doen via een standaardscherm dat weinig verschilt van het scherm waarmee applicaties toegang krijgen tot een profiel. Daardoor zal er snel zonder na te denken op toestaan geklikt worden met de eventuele gevolgen van dien.

Om je gegevens aan te passen klik naast je profielfoto op ‘Mijn profiel bewerken’ en ga vervolgens naar Contactgegevens om je adres en telefoonnummer te verwijderen.

Update

Na de nodige klachten en berichten heeft Facebook besloten om voorlopig bovenstaand verhaal uit te schakelen. Het is wel de bedoeling dat in de komende weken de feature weer geactiveerd wordt nadat de nodige wijzigingen zijn doorgevoerd. Doel van de wijzigingen is dat de gebruiker er duidelijk op wordt gewezen dat deze specifieke gegevens worden gedeeld voordat er toestemming wordt gegeven.

Lees meer over: