SOPA: Wikipedia op zwart, Google plaatst statement op homepage

Morgen zal de Engelse versie van online encyclopedie Wikipedia geheel op zwart gaan uit protest tegen de omstreden SOPA wetgeving. SOPA, de afkorting van Stop Online Piracy Act is een wetsvoorstel ingediend door een Republikeins lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat zich richt op het tegengaan van piraterij en waar de laatste tijd veel om is te doen in de Verenigde Staten. Tegenstanders vinden onder andere dat hiermee de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt.

Op dit moment wordt er al afgeteld op alle pagina´s van de encyclopedie met een link naar meer informatie. De oprichter van Wikipedia heeft ondertussen al op Twitter laten weten dat studenten op tijd hun huiswerk af moeten hebben omdat de encyclopedie dus 24 uur vanwege de protesten dus niet bereikbaar zal zijn, verwacht wordt dat de actie 25 miljoen mensen bereikt. De Nederlandse versie blijft wel gewoon beschikbaar.

Wikipedia maakt met deze actie een duidelijke statement en andere bekende partijen zoals Mozilla, WordPress, TwitPic en Reddit dragen morgen ook een steentje bij. Google zal op woensdag niet op zwart gaan maar wel de actie ondersteunen. Op de Amerikaanse homepage zal er een vermelding worden geplaatst met een link naar meer informatie.

Lees meer over: , , ,