Simone de Beauvoir op homepage Google

Simone de Beauvoir

Vandaag is op diverse homepages van Google een nieuwe logo te zien die in het teken staat van Simone de Beauvoir. Simone de Beauvoir werd geboren op 9 januari 1908 in de hoofdstad van Frankrijk, Parijs. Ze was een bekende filosofe, schrijfster en feministe.

Het logo van vandaag is niet het eerste logo geplaatst dit jaar door Google na het logo geplaatst op nieuwjaarsdag. De eerste logo's verschenen afgelopen dinsdag al. Zo werd er een doodle geplaatst op de homepage van Google Rusland die in het teken stond van Kerst, dit omdat in de orthodoxe Kerk Kerstmis elk jaar wordt gevierd op 7 januari.

Dezelfde dag werd er ook een logo geplaatst op de homepage van Google Maleisië vanwege de geboortedag van regisseur Yasmin Ahmad en er werd een logo geplaatst op de Amerikaanse homepage die in het teken stond van de schrijfster Zora Neale Hurston. De tien meest recente logo's die zijn geplaatst door Google bekijk je op deze pagina.

Simone de Beauvoir

Dan meer over het logo van vandaag. Simone de Beauvoir werd geboren als oudste dochter van een redelijk deftig gezin. Simone moest in haar eigen levensonderhoud kunnen voorzien omdat haar ouders niet de financiële middelen hadden om een bruidsschat voor hun dochters te bekostigen. Ze moest gaan studeren maar dat vond ze niet erg, ze begon met studeren van literatuurwetenschap, wiskunde en filosofie aan universiteit de Sorbonne. Deze universiteit was tot 1970 de universiteit van Parijs, de universiteit werd daarna gesplitst en heropgericht als dertien afzonderlijke universiteiten.

Na het volgen van deze studies werd Beauvoir toegelaten op de docentenopleiding van de École normale supérieure, een onderwijs- en onderzoekinstelling in Parijs. Hier leerde ze Jean-Paul Sartre kennen die later haar levensgezel zou worden. Beauvoir en Sartre wilden echter geen klassiek huwelijk, ze wilden beiden tot elke prijs hun zelfstandigheid bewaren en daarnaast waren er nog enkele voorwaarden. Na het volgen van de docentenopleiding vertrok Simone uit Parijs en ging ze aan de slag in het middelbaar onderwijs in Marseille.

Toen de Eerste Wereldoorlog begon kreeg Simone het nodige te verwerken omdat Sartre naar het front werd gestuurd, deze scheiding viel haar zwaar maar tegelijkertijd zorgde de oorlog wel voor een positieve wending voor haar literaire carrière. Ze was op zich al jaren bezig met allerlei beginnetjes van boeken maar uiteindelijk schreef ze haar eerste volledige boek pas in 1938. Het duurde vervolgens nog tot 1943 tot het boek getiteld L'Invitée uitgebracht zou worden. De Nederlandse vertaling van dit boek heeft als titel Uitgenodigd.

Na de oorlog begon ze zich ook meer te interesseren voor de politiek. Later zou Beauvoir ook een belangrijke rol gaan spelen in de vrouwenbeweging. In het jaar dat haar eerste boek werd uitgebracht werd ze ontslagen als onderwijzeres en vanaf dat moment besloot ze om zich volledig te gaan concentreren op het schrijven. Een jaar na haar eerste boek bracht ze de essay getiteld Pyrrhus et Cinéas uit en in 1945 kwam het boek Le Sang des autres uit. In 1947 werd het boek getiteld Niemand is onsterfelijk uitgebracht en tegelijkertijd groeide de bekendheid van Beauvoir flink vanwege haar politieke bestaan.

In het boek dat verscheen in 1949 met de titel De tweede sekse maakte ze een statement door te pleiten voor de economische onafhankelijkheid van de vrouw. Ze beweerde dat de positie van de vrouw sinds 1919 niet meer was veranderd en ze wilde dit met het boek aan de kaak stellen. In 1954 werd de roman De Mandarijnen uitgebracht waarvoor ze de Prix Goncourt kreeg, een van de twee belangrijkste Franse literatuurprijzen. In 1958 volgde een autobiografie, in 1964 Une mort très douce en in 1966 kwam het boek La vieillesse uit.

Simone de Beauvoir overleed op 14 april 1986 in Parijs.

Een overzicht van alle logo's geplaatst door Google sinds het jaar 1998 bekijk je hier.

Lees meer over: ,