Logo van Google in het teken van schrijfster Selma Lagerlöf

Google Doodle

Gisteren was op de Nederlandse homepage van Google een logo vanwege Kinderdag te zien maar op diverse andere homepages waaronder op de Duitse homepage was een logo te zien die in het teken stond van Selma Lagerlöf. Selma Lagerlöf werd op 20 november 1858 geboren in Zweden op het landgoed Mårbacka in de gemeente Sunne.

Ze was een schrijfster die met name bekendheid wist te vergaren dankzij haar kinderboek Nils Holgerssons wonderbare reis uitgegeven in 1906. Het boek werd bedacht om kinderen op een speelse manier de aardrijkskunde van Zweden te leren. In 1911 verscheen het boek in het Nederlands waarbij de vertaling werd gedaan door Margaretha Meijboom.

In 1909 kreeg Selma Lagerlöf de Nobelprijs voor de Literatuur en in 1914 werd ze lid de Zweedse Academie, het comité dat de Nobelprijs voor de Literatuur toekent. Ze overleed op 16 maart 1940. In haar geboorteplaats Sunne zijn tegenwoordig twee hotels te vinden die haar naam dragen en in haar voormalige woonhuis is een museum te vinden. Het portret van Selma Lagerlöf staat sinds 1991 op het bankbiljet van 20 Zweedse kronen.

Een overzicht van alle logo's van Google geplaatst sinds 1998 bekijk je hier.

Lees meer over: ,