Roswell UFO incident Google logo (Interactief)

Roswell UFO incident

Helaas vandaag niet te zien in Nederland is een leuk interactief logo van Google die in het teken staat van het Roswell UFO incident, vandaag precies 66 jaar geleden. Op 8 juli 1947 was het groot nieuws dat er een vliegende schotel neergestort zou zijn bij de stad Roswell. Er waren een hoop getuigen die soms tot aan hun dood altijd hebben volgehouden dat een buitenaards ruimteschip met buitenaardse lijken zou zijn geborgen.

De persdienst van het Roswell Army Air Field verklaarde in een officieel persbericht dat een neergestorte vliegende schotel was geborgen bij een boerderij vlakbij Roswell, tegenwoordig een plaats met meer dan 45.000 inwoners. Een dag later kwam er vervolgens een nieuw bericht waarin werd aangegeven dat het niet ging om een vliegende schotel maar dat er slechts een weerballon neergestort zou zijn in de buurt van Roswell.

Getuigen

Het bleef daarna 30 jaar stil tot 1978 toen de Canadese ufo-onderzoeker Stanton T. Friedman in contact kwam met oud-majoor Jesse Marcel. De majoor was op 8 juli 1947 betrokken bij de berging van de resten van wat de luchtmacht toen een weerballon noemde. Marcel verklaarde tegenover Friedman dat het inderdaad geen weerballon was geweest maar dat het ging om een buitenaards ruimtevaartuig. In Roswell wist Friedman nog meer getuigen te vinden waaronder een generaal die het verhaal van Marcel kon bevestigen. Friedman schreef een boek waarna nog meer getuigen naar voren stapten.

Al met al hield de discussie rond het Roswell UFO incident vervolgens nog jaren aan en dit leidde uiteindelijk tot vragen in het Amerikaanse congres en geheel nieuwe verklaringen van de Amerikaanse luchtmacht. De luchtmacht kwam in 1998 met het verhaal dat het zou gaan om een grote spionageballon die zou zijn neergestort in plaats van een weerballon. Met deze spionageballon (Project Mogul) konden de Amerikanen de Russische vorderingen op nucleair gebied monitoren. Hier bleef het niet bij want in 2006 kwam er een nieuwe verklaring van de luchtmacht voor het Roswellincident. Volgens deze laatste verklaring van de Amerikaanse luchtmacht ging het niet om een neergestorte spionageballon maar ging het om een crash van een cockpitdummy met etalagepoppen.

Mede door het steeds wijzigen van de uitleg door de Amerikaanse luchtmacht in de afgelopen jaren zijn aanhangers van de ufotheorie er nog meer van overtuigd dat er in Roswell veel meer is gebeurd dan wat de luchtmacht hen steeds heeft voorgespiegeld.

Aanvullend werd er op 11 april 2011 nog een verslag uit 1950 openbaar gemaakt door de FBI waarin een luchtmachtfunctionaris de vondst van drie ufo's en negen lichamen rapporteert. Hierin staan onder meer de vorm van de objecten beschreven, alsmede de geborgen lichamen in de objecten. Het resultaat is uiteindelijk dat Roswell en omgeving toeristische trekpleisters zijn geworden en dat het nog altijd onduidelijk wat er op 8 juli 1947 echt is neergestort vlabij de stad. Roswell noemt zich overigens ook alien capital of the world. Daarnaast zijn er tientallen documentaires en films over het incident gemaakt.

Area 51

Naast het incident in Roswell zijn er al jaren theorie├źn over Area 51, een topgeheime militaire basis van de Amerikaanse luchtmacht gelegen in de Nevadawoestijn ten noorden van Las Vegas. De overheid zou volgens ufo-aanhangers hier buitenaardse intelligente wezens verborgen houden maar dit is iets wat uiteraard de overheid blijft ontkennen. Bob Lazar beweerde in 1989 dat hij op de basis heeft gewerkt aan een buitenaards ruimteschip. Daarnaast was er in een documentaire uit 1996 een 71-jarige ingenieur te zien die beweerde dat hij op de basis aan een 'vliegendeschijfsimulator' had gewerkt die gebaseerd zou zijn op een schijf uit een neergestort buitenaards toestel.

Werkende kopie en video

Google speelt in ieder geval leuk in op het Roswell UFO incident met een interactief logo waarvan je hieronder een video ziet, op deze pagina kun je zelf een werkende kopie van de doodle uitproberen. Het is de bedoeling dat je het buitenaardse wezen helpt om zijn eigen ruimteschip weer in elkaar te zetten zodat hij weer terug naar huis kan vliegen. Om dit te doen kun je klikken door het logo heen om zodoende de verschillende onderdelen van de vliegende schotel op te zoeken. De oplossing hoe je dit precies moet doen zie je hieronder in de video. Zoals gebruikelijk met dit soort logo's werkt deze alleen in moderne browsers zoals Google Chrome, Firefox en Safari en niet in Internet Explorer 7 en versie 8.

Google deed al eens eerder iets met vliegende schotels in 209, toen ter ere van de schrijver H. G. Wells. Meer hierover lees je in het artikel Het mysterie van de UFO's. Als laatste ontvoerde UFO's in het jaar 2000 in vijf dagen het volledige logo van Google.

Lees meer over: ,