Rodin logo op homepage Google met De Denker

Google Doodle:

Afgelopen donderdag nog een logo van Google in het teken van de Ierse schrijver Bram Stoker op de Nederlandse homepage, nu is daar de volgende doodle die wereldwijd wordt geplaatst en deze staat in het teken van de Fransman Auguste Rodin. Auguste Rodin werd geboren op 12 november 1840 in Parijs en was een beeldhouwer van het impressionisme, een 19e-eeuwse stroming in de moderne beeldende kunst.

Auguste Rodin had een bijzonder armoedige jeugd maar op zijn vijftiende kon hij terecht in de Ecole impériale de dessin, genoemd la Petite Ecole. Dit terwijl hij op dat moment amper kon lezen en schrijven. Hij probeerde tot drie keer toe toegelaten te worden tot de Ecole des Beaux-Arts maar hij werd alle keren afgewezen door de jury. Maar ondanks dit gaf Auguste Rodin niet op en ging hij om geld te verdienen aan de slag bij decorateurs.

Het was in 1864 dat hij het aandurfde om een inzending in te sturen voor de Salon, een grote kunsttentoonstelling in Parijs maar hier werd hij geweigerd. In dat jaar bood Rodin zijn diensten aan bij Louis Carrier-Belleuse die hem vijf jaar een aanvaardbare levenssituatie bezorgde echter kwam hij hier niet veel verder dan modelleren van nietszeggende beeldjes en decoratiemotieven voor theatergevels of protserige woningen.

Porte de l'Enfer

1875 was het keerpunt in het leven van Rodin, hij reisde toen naar Italië en daar ontsloten de Renaissance-werken van Michelangelo zijn genie. In 1878 keerde hij terug naar Parijs en in het duurde tot 1880 toen hij zijn eerste officiële bestelling kreeg. Met deze Porte de l'Enfer werd hij echt beroemd en hij werkte zes jaar lang aan de 200 beelden die ervoor bestemd waren. In deze periode kreeg hij ook een opdracht binnen van de stad Calais.

In 1889 creëerde hij het monument Victor Hugo en voor Buenos Aires maakte hij in 1895 het monument Président Sarmiento. Intussen maakte hij van 1892 tot 1897 het beeld Balzac, tegenwoordig gezien door velen als het absolute meesterwerk van Auguste Rodin. Dit beeld werd gemaakt als eerbetoon aan de Franse romanschrijver Honoré de Balzac.

Musée Rodin

Tegenwoordig zijn de werken van Auguste Rodin te zien in diverse musea wereldwijd, onder andere in het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum. In het 7e arrondissement van Parijs is tevens Musée Rodin, voormalig Hôtel Biron te vinden, een museum met beeldenpark met een groot aantal werken van Auguste Rodin. Rodin woonde hier van 1908 tot aan zijn dood op 17 november 1917. In deze periode schonk hij aan de Franse staat zijn volledige kunstverzameling bestaande uit beelden en schilderijen, tevens schonk hij zijn collectie schilderen met onder andere werken van Vincent van Gogh. De voorwaarde hierbij was dat het gebouw uiteindelijk een museum moest gaan worden.

Het museum maakt deel uit van de Réunion des musées nationaux et du Grand Palais des Champs-Élysées. Een afdeling van het museum is gevestigd in Meudon vlakbij Parijs. Er is overigens ook een Rodin Museum in Philadelphia in de Verenigde Staten.

De Denker

Google heeft het beeld De Denker (Le Penseur) van Auguste Rodin gemaakt in 1881 verwerkt in het logo van vandaag. Het beeld was het eerste werk van de beeldhouwer dat op een publieke plaats werd tentoongesteld. De Denker is te zien in de tuin van het Rodin Museum, een exemplaar is te zien in Kopenhagen en een exemplaar staat in Meudon.

In Nederland staat in Laren in de tuin van het Singer Museum ook een exemplaar van De Denker. Begin 2007 werd dit beeld samen met een aantal andere beelden gestolen en een aantal dagen later zwaar beschadigd teruggevonden. In 2008 werd er tegen de twee daders een gevangenisstraf geëist van zes jaar, het was hen niet om het beeld te doen maar puur om de opbrengst van het brons. Na uitvoerige restauratie keerde het beeld in 2010 terug in het museum in Laren waar het sinds januari 2011 weer te bewonderen is.

Andere Doodles in het teken van verjaardagen van diverse kunstenaars bekijk je hier. Alle logo's van Google geplaatst sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's

Lees meer over: ,