RockMelt: Google Chrome met een sociaal sausje

Begin deze maand werd er een nieuwe browser geïntroduceerd genaamd RockMelt. De nieuwe browser is gebaseerd op Chromium, het opensourceproject gestart op initiatief van Google waarop onder andere Google Chrome weer is gebaseerd. In het geval van RockMelt draait het allemaal om sociale netwerken en dan eigenlijk alleen nog Facebook en Twitter. Maak je dus geen gebruik van deze sociale netwerken dan kun je de browser in principe voorbij laten gaan :-).

Zodra je RockMelt start wordt er eerst gevraagd om in te loggen met je Facebook account. Daarna verschijnt de browser in beeld en ziet er dan vergelijkbaar uit als Google Chrome. Maar uiteraard zijn er een aantal belangrijke verschillen. Aan zowel de linkerkant, als de rechterkant van de browser wordt een kolom geplaatst. De kolom aan de linkerkant (Friend Edge) is gericht op Facebook. Hier zie je al je vrienden terug en door op een persoon te klikken kan er direct vanuit de browser gechat worden (mits diegene online is).

Daarnaast is er een optie om vrienden te selecteren als favoriet om zodoende een kleine selectie in beeld te houden. Erboven een knop om je status op Facebook bij te werken.

Aan de rechterkant (App Edge) staan een aantal verschillende knoppen waaronder Facebook maar ook Twitter plus de mogelijkheid om RSS feeds van websites toe te voegen om in de browser op de hoogte te blijven van de laatste berichten van de desbetreffende websites. De Twitter knop zorgt ervoor dat je de stream van Twitter in de browser kan bekijken, het is helaas nog niet mogelijk om Tweets te plaatsen.

Zodra er nieuwe updates beschikbaar zijn wordt dit getoond op de knop zoals hieronder in de screenshot in het geval van Facebook.

Zowel de kolom aan de rechterkant als aan de linkerkant kan verborgen worden. Tussen de adresbalk en het zoekveld is een 'Share' knop geplaatst om een pagina te delen op Facebook, eventueel voorzien van een eigen bericht.

Opties en extensies

De opties van de browser zijn te bereiken via een knop die linksboven is geplaatst in plaats van het moersleuteltje rechtsboven in Google Chrome waarmee de opties normaal worden geopend. De opties zijn vergelijkbaar met Google Chrome op een aantal specifieke toevoegingen na. Er is een bookmark manager aanwezig en extensies gemaakt voor Google Chrome zijn te installeren vanuit de gallery van Google.

Geïnstalleerde extensies die een bijbehorende knop plaatsen worden in de rechterkolom geplaatst, de volgorde kan je zelf bepalen. Google is ingesteld als standaard zoekmachine, de vertaalfunctie is standaard ingeschakeld en de mogelijkheid om snelkoppelingen te maken van websites is eveneens aanwezig.

Uitproberen

Op dit moment is de browser alleen beschikbaar in het Engels en op basis van uitnodigingen. Deze kan hier aangevraagd worden door je Facebook account te koppelen. Heb je eenmaal een uitnodiging ontvangen dan kun je zelf ook weer een aantal andere gebruikers uitnodigen om de browser te proberen.

Lees meer over: , , ,