Robert Noyce geëerd door Google met logo (medeoprichter Intel)

Google Doodle:

Doodle categorie: Verjaardagen Wetenschappers, onderzoekers, etc.

Op 12 december zou de Amerikaan Robert Noyce, ook wel de burgemeester van Silicon Valley genoemd 84 jaar geworden zijn en daarom heeft Google besloten om het bovenstaande logo op maandag wereldwijd te plaatsen. Robert Noyce werd geboren op 12 december 1927 in Burlington, een plaats in de staat Iowa en was een natuurkundige en industrieel. Hij was tevens een van de uitvinders van de geïntegreerde schakeling.

Intel

Noyce was in 1957 de medeoprichter van Fairchild Semiconductor, een bedrijf met tegenwoordig 9000 medewerkers. Noyce bleef hier tot 1968 werken waarna hij tegelijk met Gordon Moore vertrok om vervolgens samen het bedrijf Intel op te richten.

Aanvankelijk zou het bedrijf 'Moore Noyce' gaan heten maar uiteindelijk werd gekozen voor de naam NM Electronics. Bijna een jaar later werd besloten om het bedrijf te hernoemen naar Integrated Electronics, afgekort Intel. Echter was het probleem op dat moment dat de naam Intel al eigendom was van hotelketen Intelco en zodoende moest het tweetal dus de naam overkopen voor een bedrag van 15.000 dollar om deze te mogen gebruiken.

Intel richtte zich al vrij snel op de ontwikkeling van microprocessoren. In 1971 kwam Intel met de eerste microprocessor, de Intel 4004, een 4-bits-processor. Tegenwoordig is Intel met een jaaromzet van meer dan 43 miljard dollar de grote concurrent van AMD (Advanced Micro Devices) en heeft momenteel meer dan 96.000 medewerkers in dienst.

Robert Noyce Building

In 1979 ontving Noyce de Faraday Medal, een wetenschapsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Britse Institution of Engineering and Technology. Robert Noyce werd slechts 62 jaar, hij overleed op 3 juni 1990 in Austin ten gevolge van een hartaanval. Als nagedachtenis heeft Intel na zijn dood het hoofdkantoor in Santa Clara naar hem genoemd. Daarnaast dragen ook diverse andere gebouwen in de VS zijn naam.

Lees meer over: ,