Robert Moog Google logo, speel keyboard op de homepage

Google Logo: Robert Moog

Google heeft opnieuw een bijzondere doodle bedacht en vandaag wereldwijd geplaatst op alle homepages van de zoekmachine. Het betreft een logo die in het teken staat van de Amerikaan Bob Moog, of eigenlijk Robert Moog, geboren op 23 mei 1934 in New York. Het bijzondere is dat je zelf het keyboard, of eigenlijk een synthesizer daadwerkelijk kunt bespelen, alle knoppen zijn aan te klikken en spelen doe je met je toetsenbord door op nummers te drukken, zodoende kun je dus vandaag op muzikaal gebied helemaal los gaan en tevens zijn er opties om de gemaakte deuntjes op te nemen en te delen.

Opnemen en delen

Rechts naast de synthesizer staat een grote taperecorder om je liedjes mee op te nemen, druk hier dan op de rode 'record' knop om de opname te starten en middels de knop linksboven kan de opname gestopt worden. Door na het opnemen op het tweede metertje te klikken en daarna opnieuw op de rode record knop kun je een tweede opname maken terwijl je eerste opname wordt afgespeeld, op deze manier kun je in totaal vier verschillende deuntjes combineren, leuk voor de echt muzikale mensen onder ons.

Nadat je dan klaar bent met spelen en opnemen kan via de knop linksonder het nummer gedeeld worden op sociaal netwerk Google+, via de knop rechtsonder krijg je een korte link die je kunt sturen naar anderen of bijvoorbeeld kunt delen op sociale netwerken. Degene die de link openen kunnen je opname beluisteren en uiteraard zelf meespelen.

Internet Explorer

Bij dit alles moet wel even genoteerd worden dat de synthesizer niet werkt in Internet Explorer, Google zal dan de melding "Upgrade naar een moderne browser en ontdek wat deze doodle allemaal kan." tonen. Je komt dan op een pagina terecht waar de browser van Google zelf gedownload kan worden. Het logo werkt wel gewoon in Firefox en Safari.

Een werkende kopie van de doodle vandaag is hier aan het overzicht toegevoegd. In de afbeelding van Google hieronder meer uitleg over de verschillende knoppen.

Robert Moog

Hoewel de meeste aandacht uit zal gaan naar het bespelen van de synthesizer zelf staat deze dus in het teken van de Amerikaan Robert Moog, een muziekinstrumentbouwer.

Hij was een van de eerste bouwers van elektronische muziekinstrumenten. Moog begon in 1949 met het bouwen van theremins, elektronisch muziekinstrumenten wat later leidde tot de productie van modulaire synthesizers die in eerste instantie alleen op bestelling werden gemaakt. In 1970 vervaardigde hij zijn eerste integrale synthesizer, waarbij het toetsenbord en de elektronica bij elkaar in één kast geplaatst waren, dit was de Minimoog. De Moog-synthesizers zijn vandaag de dag nog altijd populair vanwege hun "vette" klank.

Robert Moog was werkzaam als docent aan de Universiteit van Noord-Carolina, hij overleed op 71-jarige leeftijd op 21 augustus 2005 aan de gevolgen van een hersentumor.

Uren

Het logo zal er in ieder geval vandaag voor gaan zorgen dat de nodige uren verloren gaan net als twee jaar geleden toen Google besloot om een werkende versie van Pac-Man op de homepage te plaatsen. Toen ging het om 4.8 miljoen productieve verloren uren zo bleek uit een onderzoek. In ieder geval zullen een hoop mensen vandaag onder werktijd gaan spelen met de synthesizer om leuke deuntjes te maken en te delen met anderen.

Les Paul

Het is overigens niet de eerste keer dat Google een muziekinstrument op de homepage plaatst. Afgelopen jaar op 9 juni werd een werkende gitaar geplaatst op de homepage van de zoekmachine vanwege de geboortedag van Les Paul, echter was het alleen mogelijk voor gebruikers in de Verenigde Staten om nummers op te nemen en te delen. Detail hierbij is dat dit logo vorig jaar zo'n 268 miljoen dollar aan verloren werktijd heeft gekost.

Een kopie van het Les Paul logo is hier uit te proberen, andere logo's in het verleden geplaatst die in het teken stonden van muzikanten en componisten bekijk je hier.

Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's. Automatisch de nieuwste doodles ontvangen kan ook, een overzicht van de opties bekijk je hier.

Lees meer over: ,