Robert Doisneau logo van Google

Google Doodle:

In het verleden heeft Google al veel mensen geëerd op de homepage van de zoekmachine met speciale logo's maar eigenlijk werden er tot deze week nog nooit fotografen herdacht. Begin deze week kwam daar namelijk verandering in met een geanimeerd logo om de Britse fotograaf Eadweard J. Muybridge te eren, de doodle was ook op de Nederlandse homepage te zien. Vandaag volgt direct al een tweede logo in het teken van een bekende fotograaf, het gaat nu om de geboortedag van Robert Doisneau.

Fotograaf

Robert Doisneau werd geboren op 14 april 1912 in de Franse gemeente Gentilly en was fotograaf. Hij begon als lithograaf en werd pas in 1934 beroepsfotograaf. In eerste instantie begon Doisneau als industrieel- en reclamefotograaf maar in 1939 besloot hij om verder te gaan als freelance fotojournalist. Zijn werkplaats was Parijs en buitenwijken waar hij bijna 50 jaar lang portretten maakte van kunstenaars, zwervers, jongetjes van de straat en geliefden. Met name vanwege zijn foto's van het straatleven werd hij beroemd.

Zijn carriere werd nog wel tijdelijk onderbroken vanwege de oorlog, in deze periode was hij actief in het verzet. Van 1949 tot 1952 was hij in dienst van het modeblad Vogue.

Foto's in het logo

Er zijn enkele foto's van de fotograaf echt beroemd geworden waaronder 'De kus bij het stadhuis'. Één van de originele afdrukken werd in 2005 nog geveild en leverde een bedrag op van 155.000 euro. Deze foto is ook te zien in het logo van Google, dit is de vierde foto alleen in dit geval zijn de letters G, L en E in de foto verwerkt. De andere foto's in het logo zijn ook gemaakt door de fotograaf en ook hierin zijn de letters van Google verwerkt.

Video

Hieronder een video met foto's van Robert Doisneau voorzien van accordeonmuziek.

Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je hier in het overzicht: Google Doodles

Lees meer over: ,