Review: iPhone 5S is flinke stap vooruit

Review: iPhone 5S is flinke stap vooruit

De iPhone 5S is enorm snel en heeft de potentie om nog veel sneller te worden. De iPhone-camera’s waren daarnaast altijd al van topkwaliteit, en daar doet Apple met de iPhone 5S nog een fijn schepje bovenop. Dan hebben we het nog niet eens over Touch ID gehad: de vingerafdrukscanner van Apple die je telefoon vlot ontgrendelt. Kortom: er zit genoeg in de nieuwe iPhone om overstappers vanaf iedere iPhone enthousiast te maken.

In deze review leggen we je uit waarom. Het eerste wat je ziet als je een nieuwe iPhone uit het doosje haalt, is natuurlijk zijn behuizing. Daarvan moet je niet te veel verwachten als je overstapt vanaf een iPhone 5. Op de nieuwe kleuropties na – zilver, wit met goud en het zogeheten Space Gray – is er namelijk weinig veranderd aan het exterieur van de iPhone.

Alleen de vernieuwde homeknop springt in het oog. Deze bevat namelijk niet langer het karakteristieke vierkante icoontje en lijkt ‘dieper’ in de iPhone te liggen. Bij de zilveren en gouden versie van de iPhone 5S is er daarnaast een duidelijke ring rondom de knop aanwezig. Mooi is hij zeker, die Touch ID-knop, en wat hij allemaal kan, behandelen we zo.

Over het scherm van de iPhone 5S valt ook niet te klagen, als je je natuurlijk niet soort aan de relatief kleine omvang ten opzichte van zijn concurrentie, bijvoorbeeld op de Android-markt. Met die omvang van slechts 4 inch brengt het scherm echter alles wat je inmiddels van een iPhone verwacht: alles is helder, het contrast is uitstekend en de pixeldichtheid is door de resolutie van 640 bij 1136 pixels net zo hoog als in voorgaande modellen.

Hardware klaar voor de toekomst

Op het gebied van hardware zijn er wel ingrijpende veranderingen te vinden in het nieuwe topmodel van Apple. Daarbij doelen we voornamelijk op de nieuwe A7-processor en bijbehorende M7-chip. Die A7-processor is volgens Apple de eerste die met 64-bits werkt op een smartphone. Door deze A7-processor kan veel meer werkgeheugen worden aangesproken en bij iedere zogeheten klokcycli van de processor kan er tot twee keer zoveel data worden verwerkt. Het gaat voorlopig echter om toekomstmuziek als we over 64-bits spreken. De hardware is er dan wel, maar de software – zoals apps – moeten de nieuwe mogelijkheden van de A7-processor eerst aanspreken. Datzelfde geldt voor die M7-chip. Deze heeft de mogelijkheid om de input van onder andere je gyroscoop, kantelsensor en kompas te registreren, op een manier die niet al te belastend is voor je batterij.

Interessante M7-processor

Deze M7-gegevens kunnen bijvoorbeeld door een fitness-app worden gebruikt, om te zien of je loopt of rent en hoe ver je dat doet. Er zijn ook praktischere toepassingen te bedenken, zoals het automatisch verversen van apps die je vaak opent na het oppakken van je telefoon. Je iPhone kan dus van je gedrag leren, en daar zijn activiteiten op instellen. Nogmaals: dit is toekomstmuziek, want er zijn nog maar weinig apps die de M7-chip momenteel aanspreken.

Touch ID

Het handigste en meest opvallendste van de iPhone 5S is misschien toch wel Touch ID, de vingerafdrukscanner van Apple die veel meer dan vingers kan scannen. Je kunt namelijk maximaal vijf verschillende lichaamsoppervlakken registeren onder je homeknop. Een vinger is natuurlijk het handigst, maar zaken als je neus worden ook prima geregistreerd.

Als dit eenmaal gebeurd is, kun je je iPhone razendsnel unlocken door je vinger op die vernieuwde homeknop te leggen. Het werkt vanuit vrijwel iedere hoek. Sceptici kunnen dus opgelucht ademhalen: Touch ID is fantastisch. Een laatste fijne vernieuwing die we zeker niet ongenoemd willen laten is de geïntroduceerde ondersteuning van Nederlandse 4g-netwerken. De iPhone 5 had hier namelijk nog best wat problemen mee. Dit is met de iPhone 5S (en iPhone 5C) helemaal verleden tijd. Alle gebruikelijke frequentiebanden die door KPN, T-Mobile of Vodafone worden gebruikt werken nu gewoon.

iOS 7 in volle glorie gebruiken

De software die op de iPhone 5S staat, is uiteraard iOS 7, de laatste versie van Apples mobiele besturingssysteem dat iOS helemaal van uiterlijk heeft doen veranderen. Dit was dan ook wel nodig. De ‘elementen uit het echte leven’, zoals het pokervilt in de Game Center-app en het echte papier in de Notitie-app, waren stiekem niet meer van deze tijd.

Alles oogt nu matter en strak. Gekleurde accenten op veelal witte achtergronden voeren de boventoon. Lees meer over iOS 7 in de iOS 7 Review van iPhoned. Alle nieuwe functies van iOS 7 zijn natuurlijk volledig te benutten op de iPhone 5S. Het enige kritiekpunt dat we mogelijk zouden kunnen verzinnen is dat het kleurrijke uiterlijk van iOS 7 misschien net iets beter bij de kleurrijke behuizing van de iPhone 5C past. Maar dat is eigenlijk alles, en dat zegt wel genoeg.

Camera flink beter dankzij dubbele flitser

De camera van de iPhone 5S werkt nog steeds met 8 megapixels, maar dat is eigenlijk wel genoeg voor het maken van goede (smartphone)foto’s. Het gaat er meer om wat je met die megapixels doet. De sensor in de iPhone 5S is bijvoorbeeld groter geworden, en door die grotere sensor kunnen individuele pixels meer licht opvangen, wat de kwaliteit van foto’s ten goede komt.

Een andere verbetering is het gebruik van een dubbele flitser, eentje voor koeler licht en eentje voor warmere tinten. Deze laten vooral hun nut zien bij het nemen van foto’s in donkere omstandigheden. Voorheen kreeg je dan al snel felle, overbelichte gezichten. Een nachtelijke foto van je vrienden ziet er met de iPhone 5S echter al snel veel natuurlijker uit.

Op het gebied van video is er nu ondersteuning voor video-opnames met 120 frames per seconde. De maximale resolutie gaat dan wel omlaag van 1080p naar 720p. Een tweede toevoeging is het kunnen schieten van video’s in slow-motion. Je schiet dan eerst een gewone video en kunt daarna selecteren op welk punt er een vertraging optreedt. Onze gok: hier gaan heel veel mensen uitvoerig mee spelen als ze de iPhone 5S voor het eerst gebruiken.

Conclusie: iPhone 5S is flinke stap vooruit

Eigenlijk zeggen we het de hele recensie al: de iPhone 5S maakt een flinke slag op het gebied van processorkracht en de camera, en de Touch ID-vingerafdrukscanner is een vernieuwing die wij na een paar minuten gebruik al nooit meer weg willen hebben.

Je bent daarnaast helemaal klaar voor de toekomst met een iPhone 5S. “The best is yet to come”, zodra die A7- en M7-processoren volledig worden benut dus. Maar, tot die tijd zit je ook meer dan goed met een iPhone 5S.

Lees meer over: , ,