Review: iPhone 5C is iPhone 5 in een kekke behuizing

Review: iPhone 5C is iPhone 5 in een kekke behuizing

Dat Apple met een plastic iPhone ging komen was stiekem al een lange tijd bekend. Iedereen verwachtte het al in ieder geval. Het internet stond echter ook vol met verwachtingen over de prijs. Apple zou namelijk de plastic iPhone fors goedkoper maken dan ze normaal vragen, en daar een hele nieuwe markt mee aanboren. Niets bleek minder waar te zijn: een iPhone 5C kost je nog steeds 599 euro – 100 euro minder dan de iPhone 5S – en heeft voor die prijs vrijwel dezelfde specificaties als de iPhone 5.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: daar is echter helemaal niets mis mee. De iPhone 5 is nog steeds een telefoon om je vingers bij af te likken, en als je die telefoon in een nieuw, kek jasje wilt hebben, zit je met de iPhone 5C dus helemaal goed.

Je kunt bij die kleurrijke plastic behuizing kiezen uit blauw, geel, groen rood en wit. Voor 599 euro krijg je daarnaast 16GB aan interne opslagruimte, voor 699 euro 32GB en voor 799 euro 64GB. Of de iPhone 5C de geschikte nieuwe iPhone is voor jou, lees je in deze recensie van de iPhone 5C.

Plastic iPhone oogt zeker niet goedkoop

Als je er bang voor bent dat de iPhone 5C met zijn plastic behuizing goedkoop aanvoelt, kunnen we je zeker geruststellen. Het plastic omhulsel - waar je iPhone in lijkt te liggen - voelt glad en hard aan, waardoor het totaal niet cheap oogt en bovendien erg lekker in de hand ligt. Kek is eerder het woord dat in ons opkomt als we naar de iPhone 5C kijken.

Het ontwerp van de iPhone 5C heeft dankzij zijn plastic omhulsel daarnaast afgeronde hoeken. De gebruikelijke knoppen aan de zij- en bovenkant van het toestel zijn ook gekleurd en voelen stevig genoeg aan. We nemen aan dat Apple van het iPhone 4-fiasco heeft geleerd en de knoppen dat de komende jaren nog wel blijven doen. Wat betreft gewicht zit je eveneens niet verkeerd met de iPhone 5C. Hij is slechts 20 gram zwaarder dan de iPhone 5 en iPhone 5S en weegt daarmee 132 gram.

iPhone 5C-scherm nog steeds erg scherp

De iPhone 5C huisvest in wezen hetzelfde scherm als de iPhone 5. Het scherm is als vanouds 4 inch groot en heeft een prima resolutie van 640x1136 pixels. Op dit vlak loopt Apple dus wel enigszins achter op andere fabrikanten, die inmiddels pronken met indrukwekkende schermen van 1080x1920 pixels. De zogeheten pixeldichtheid bedraagt echter nog steeds 326 pixels per inch, wat ervoor zorgt dat het scherm van je iPhone 5C erg scherp is.

Wat betreft contrast en helderheid zit je ook helemaal goed met een iPhone 5C. De verlichting in het scherm kan zo fel dat het bijkans pijn aan je ogen doet en kleuren spatten van het scherm af. Vooral het kleurrijke nieuwe iOS 7 komt bijzonder goed tot zijn recht als je het gebruik met een van Apples kleurrijke iPhones, bijkans beter dan met een 5S.

Apple A6-processor blijft rap genoeg

Hoewel de iPhone 5C intern gezien niet veel verschilt van zijn voorganger, is dat zoals al eerder is gezegd geen reden om treurig te zijn. Apples A6-processor huisvest namelijk genoeg kracht om alles wat iOS 7 je te bieden heeft in alle pracht en praal te gebruiken, zonder haperingen of ergens lang op te moeten wachten. Angry Birds, websites via Safari, alles laadt zeer snel. Wisselen tussen verschillende apps via het multitasking-venster dat in iOS 7 enorm is verbeterd gaat minstens zo soepel.

Het is overigens wel een vermelding waard dat de accu van de iPhone 5C iets groter is geworden. Je zult daardoor net wat langer met je toestel kunnen doen, al hield de iPhone 5 het eigenlijk al vrij gemakkelijk een dag vol. Een laatste fijne nieuwigheid is dat er eindelijk ondersteuning is voor Nederlandse 4g-netwerken. Dit is bij de iPhone 5 namelijk nog steeds een groot probleem. Met de iPhone 5C én iPhone 5S zul je echter bij iedere provider van razendsnel mobiel internet kunnen genieten.

iOS 7 perfect passend bij je iPhone

Zoals we al zeiden, past het vernieuwde uiterlijk dat iOS 7 heeft geïntroduceerd perfect bij het kleurrijke uiterlijk van je iPhone 5C, als je niet voor de witte variant gaat althans. iOS 7 oogt vooral matter en strak. Die verfrissing was dan ook hard nodig. De ‘elementen uit het echte leven’ zoals het pokervilt in de Game Center-app waren niet meer van deze tijd. Alles is nu in de meeste gevallen wit, met felgekleurde elementen om aan te geven wat belangrijk is op je scherm. Lees alles over de nieuwe functies van iOS 7 in de iOS 7 Review van iPhoned.

iPhone 5C-camera aan de top van de markt

De camera van de iPhone 5C floreert nog steeds als je hem vergelijkt met de camera’s van de meeste andere smartphones van dit moment. Hoewel de camera van Apples toestel slechts gebruikmaakt van 8 megapixels, benut hij deze zo goed dat foto’s er enorm scherp en natuurgetrouw uitzien. Video’s kun je daarnaast schieten in 1080p.

Het enige wat we missen in de camera van de iPhone 5C is eigenlijk die dubbele flitser die Apple heeft geïntroduceerd met de iPhone 5S. Deze zorgt namelijk voor betere foto’s in donkere omstandigheden, door het kunnen toepassen van de koel gekleurde flitser of warm gekleurde flitser waar nodig.

Conclusie

Eigenlijk is de conclusie van deze recensie in één zin compleet te maken. De iPhone 5C is een iPhone 5 in een erg kekke plastic behuizing, met een iets betere accu dan je gewend bent. Dat maakt het voor iedere iPhone-bezitter die een iPhone 4C of ouder bezit zeker de moeite waard om de overstap te wagen. Met een iPhone 5 op zak zouden we zelf lekker wachten of voor de iPhone 5S gaan. Je moet jezelf sowieso even afvragen of je voor die 100 euro extra niet liever een iPhone 5S hebt. De iPhone 5C is dan ook vooral bedoeld voor mensen die een toestel in combinatie met een abonnement halen en niet al te veel of niks willen bijbetalen. Op dit segment van de markt gaat Apple zich hoogstwaarschijnlijk richten met zijn nieuwe, kleurrijke iPhones. En daar is eigenlijk helemaal niets mis mee.

Lees hier ook de review van de iPhone 5S

Lees meer over: , ,