Raymond Loewy logo op de homepage van Google, industrieel ontwerper

Google Doodle

Vandaag op diverse homepages van Google wereldwijd (niet op de Nederlandse homepage van de zoekmachine) een logo die in het teken staat van Raymond Loewy. Gisteren plaatste Google nog een kort geanimeerd logo op diverse homepages van de zoekmachine die in het teken stond van rekenwonder en 'menselijk computer' Shakuntala Devi uit India. Raymond Loewy werd geboren op 5 november 1893 in de Franse hoofdstad Parijs en hij was waarschijnlijk de bekendste industriële ontwerper van de twintigste eeuw.

Raymond Loewy werd geboren als de zoon van de journalist Maximilian Loew uit Wenen en zijn Franse vrouw Marie Labalme. Hij studeerde in Parijs van 1910 tot 1914 en diende tijdens de Eerste Wereldoorlog die begon in 1914 als tweede luitenant in het Franse leger waar hij uiteindelijk het Franse Oorlogskruis (Croix de guerre) voor kreeg. Een jaar na het eindigen van de Eerste Wereldoorlog stapt Loewy op een schip richting de Verenigde Staten met alleen zijn uniform en slechts een bedrag van 50 dollar in zijn portemonnee.

New York

Het gaat dan om het jaar 1919 als Loewy arriveert in New York waar hij aan de slag ging als mode-illustrator voor de tegenwoordig bekende bladen als Vogue, Harper's Bazaar en Vanity Fair. Naast zijn werk als mode-illustrator ging hij aan de slag als etaleur van grote warenhuizen waaronder Macy's, Wanamaker's en Saks. Tien jaar na zijn aankomst in de Verenigde Staten begint Raymond Loewy in New York zijn eigen bureau voor industrieel ontwerpen, hij liet visitekaartjes maken waarop de tekst: 'Als twee producten in prijs, functie en kwaliteit gelijk zijn, dan verkoopt de mooiste van de twee beter dan de ander' stond.

Gestetner stencilmachine, Shell en de NS

Het eerste echte succes had Loewy met het restylen van de Gestetner stencilmachine. Het gevolg van de restyle door Loewy was dat het apparaat een stuk beter verkocht. Tevens kon het apparaat door zijn vereenvoudigde vorm makkelijker geproduceerd worden ondanks dat de stencilmachine technisch niet wezenlijk anders was dan zijn voorganger.

Meer opdrachten volgden waaronder van Westinghouse Electric & Manufacturing Company en de Hupp Motor Car Company. Met het ontwerp van de Coldspot vriezer in opdracht van Sears-Roebuck wist hij echt door te breken als industrieel ontwerper.

Loewy maakte verder ontwerpen voor Pennsylvania Railroad, Greyhound, Lockheed, Coca-Cola en Studebaker. Hij werd bekend om zijn stoomlocomotieven, autobussen en koelkasten maar ook ontwierp hij logo's voor diverse bekende bedrijven. Zo kreeg hij bijvoorbeeld in de jaren 60 de opdracht van Shell om de Shell-schelp te moderniseren omdat deze op afstand bij slechte verlichting van tankstations slecht zichtbaar was. Andere bekende logo's van de hand van Raymond Loewy zijn de logo's van Spar en Exxon.

Loewy ontwierp verpakkingen voor International Harvester en Lucky Strike en hij bedacht het interieur van Skylab voor ruimtevaartorganisatie NASA. Hij ontwierp overigens ook de kopvorm van het treintype sprinter en de Koploper van de Nederlandse Spoorwegen. In het logo vandaag op de homepage is een van zijn ontworpen locomotieven verwerkt.

Op het hoogtepunt van zijn carrière werd berekend dat meer dan driekwart van alle Amerikanen dagelijks te maken hadden met een of meer producten die door Loewy waren ontworpen. Hij bereikte zelfs de status van filmster en in 1949 wist hij de cover van het blad Time Magazine te behalen. In de jaren 60 had hij 180 medewerkers in dienst echter moest hij in 1977 door financiële problemen zijn kantoor in de Verenigde Staten weer sluiten.

1986

Raymond Loewy ging in 1980 op 87-jarige leeftijd met pensioen en keerde terug naar Frankrijk. Hij overleed in zijn eigen huis in Monaco op 14 juli 1986 in het bijzijn van zijn tweede vrouw Viola en hun dochter Laurence. Begin jaren negentig was er in het Stedelijk Museum in Amsterdam een tentoonstelling van al zijn werk te zien. In 1992 richtte Viola Loewy in samenwerking met British American Tobacco de Raymond Loewy Foundation op. Dochter Laurence Loewy opende in 1998 een kantoor in de Verenigde Staten, zij overleed op 15 oktober 2008 en liet haar man David Hagerman en zoon Jacque Loewy achter.

Het overzicht met alle logo's die afgelopen maand werden geplaatst bekijk je hier. Het volledige overzicht met alle doodles geplaatst door Google sinds 1998 bekijk je hier.

Lees meer over: ,