Preview Windows 8.1 nu te downloaden (Windows Blue)

Windows 8 logo Microsoft heeft zoals verwacht vandaag de preview van Windows 8.1 vrijgegeven, voorheen bekend als Windows Blue. De preview is volgens het bedrijf met name interessant voor ontwikkelaars. Veel van de verbeteringen die komen met deze update zijn in de afgelopen maanden al uitgelekt zoals een vernieuwde zoekfunctie en de mogelijkheid om een slideshow in te stellen op het vergrendelscherm. Zo kunnen er foto's worden getoond die op het apparaat zijn opgeslagen en er kunnen foto's worden gebruikt die online zijn opgeslagen in SkyDrive. Wat betreft SkyDrive is de opslagdienst voortaan de standaard locatie waar bestanden worden opgeslagen zodat deze altijd en overal beschikbaar zijn.

Het startscherm kan verder naar wens aangepast worden, zo kunnen tegels nu kleiner of groter gemaakt worden en kan er een achtergrond ingesteld worden, waaronder een geanimeerde achtergrond. Tevens is de Windows Store op de schop genomen en voorzien van een nieuw uiterlijk om makkelijker applicaties te ontdekken en te installeren. Updates van applicaties worden met Windows 8.1 op de achtergrond automatisch geïnstalleerd zonder dat er hiervoor een bepaalde handeling uitgevoerd hoeft te worden.

Er is betere ondersteuning toegevoegd voor hogere resoluties. De desktopmodus kan nu tot 200 procent worden opgeschaald waardoor teksten beter zijn te lezen en knoppen beter te bedienen zijn met een touchscreen. Het virtuele toetsenbord is hier ook op aangepast en tevens voorzien van nieuwe features. Multitasking is gewijzigd, tot vier applicaties naast elkaar draaien is nu mogelijk eventueel in combinatie met meerdere beeldschermen. Zoals eerder duidelijk werd zijn er een aantal nieuwe applicaties zoals een alarm en een rekenmachine, een aantal al bestaande applicaties zijn bijgewerkt.

Startknop

Hetgeen waar misschien de afgelopen tijd wel het meest over is gesproken is de terugkeer van de startknop. Geruchten gingen al langer en recent kwam de bevestiging dat de startknop weer terug zou gaan komen met Windows 8.1. De knop is linksonder geplaatst in de desktopweergave waar in voorgaande versies van Windows ook de knop is te vinden. Het klikken op de knop opent het startscherm van Windows, het klikken met de rechtermuisknop geeft een menu met opties. Tevens is er nu een optie om rechtstreeks naar de desktopweergave op te starten, iets waar door veel gebruikers van Windows 8 om gevraagd werd. Veel gebruikers starten momenteel Windows 8 op om vervolgens direct over te schakelen vanuit het startscherm naar de desktopweergave.

Downloaden en installeren

Downloaden van de preview van Windows 8.1 kan vanaf nu door in Windows 8 te gaan naar deze pagina, ISO bestanden zullen later volgen. De preview van Windows 8.1 is beschikbaar in het Arabisch, Engels, Chinees (vereenvoudigd), Chinees (Traditioneel), Frans, Duits, Japans, Koreaans, Portugees, Russisch, Spaans, Zweeds en het Turks.

Eerst moet er een kleine update geïnstalleerd worden, tevens zal er een controle volgen of de preview geïnstalleerd kan worden of niet. Na het opnieuw opstarten kan Windows 8.1 worden gedownload en geïnstalleerd. Als de update wordt geïnstalleerd op een computer met een Nederlandse versie van Windows 8 dan is het alleen mogelijk om bestanden te behouden en niet de applicaties en instellingen. Het is niet mogelijk om achteraf de update te verwijderen. Een Microsoft account is wel vereist, de optie om een lokaal account aan te maken zal pas gaan komen met de definitieve versie. Windows 8.1 zal ergens later dit jaar gratis beschikbaar worden gemaakt door Microsoft voor gebruikers.

windows_blue_install_1

windows_blue_install_2

windows_blue_install_3

windows_blue_install_4

Lees meer over: ,