Plugin bouwt Google Chrome in Internet Explorer

Google heeft een open source plugin genaamd Google Chrome Frame voor browser Internet Explorer ontworpen om zodoende de browser functionaliteiten te laten gebruiken van Google Chrome zoals ondersteuning voor HTML5. Nadat de plugin geïnstalleerd is kunnen Internet Explorer versies 6, 7 en 8 gebruik maken van Google Chrome om webpagina's te renderen. Om gebruik hiervan te maken moet de plugin geïnstalleerd worden en tegelijkertijd moet er door de webontwikkelaar de onderstaande tag in de website geplaatst worden die de plugin activeert.

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="chrome=1" />

Zodra de tag is gevonden schakelt Internet Explorer over naar de Webkit rendering engine van Google Chrome. Eigenlijk wordt IE daarmee omgetoverd tot Google Chrome. Voorlopig is de plugin nog volop in ontwikkeling en gericht op ontwikkelaars om deze uit te proberen. Ontwikkelaars lopen tegenwoordig tegen het feit aan dat de nieuwste webtechnologieën nog niet worden ondersteund door Internet Explorer. Doordat de browser niet genegeerd kan worden omdat deze nog altijd het meest wordt gebruikt zijn ontwikkelaars vaak extra tijd kwijt om webapplicaties ook goed te laten functioneren in Internet Explorer.

Google stelt dat dit met deze plugin verleden tijd is, bijvoorbeeld voor gebruikers van Internet Explorer 6, de oude versie van de browser die nog altijd veel gebruikt wordt in het bedrijfsleven. Hier hebben gebruikers niet altijd de keus om te upgraden of om over te stappen naar een andere browser. Een win-winsituatie voor zowel de ontwikkelaar als voor de gebruiker, aldus Google. Google heeft dit direct al ingebouwd in Google Wave.

Zodra er voor de eerste keer ingelogd wordt met Internet Explorer verschijnt onderstaande melding waarin wordt opgeroepen om de plugin te installeren of over te schakelen naar een andere browser. Hierbij staat (uiteraard) Google Chrome als eerste vermeld, gebruikers hebben overigens wel de mogelijkheid om zonder de plugin door te gaan.