Plak je webcam af met een sticker en schakel je microfoon uit

Plak je webcam af met een sticker en schakel je microfoon uit

Plak je webcam af met een sticker indien je de webcam niet gebruikt en schakel je microfoon volledig uit, dat is het advies van de landelijk officier van justitie Cybercrime, Lodewijk van Zwieten. Steeds vaker wordt er door kwaadwillenden misbruik gemaakt van camera's en microfoons doordat computers vrijwel altijd standaard met camera's en microfoons zijn uitgerust. Een webcam overnemen op een computer kan relatief eenvoudig en kan zo gedaan worden dat de eigenaar van de computer het zelf niet door hoeft te hebben dat er meegekeken of meegeluisterd wordt door anderen of inlichtingendiensten.

Tevens zou Lodewijk van Zwieten graag zien dat hardwarefabrikanten een schakelaar zouden toevoegen waarmee gebruikers de camera en microfoon kunnen uitschakelen. Gebruik je de webcam wel regelmatig dan het advies om hier verstandig mee om te gaan.

Afplakken van een webcam kan eenvoudig met een sticker maar er zijn bijvoorbeeld ook covers te koop voor een paar dollar. NOS op 3 heeft al een handleiding online geplaatst waarvan het resultaat hieronder is te bekijken. De NOS op 3 Hidecam moet je zelf printen, uitknippen en vouwen (PDF). Voordeel is dat deze ook makkelijk weer te verwijderen is.

nosop3_hidecam

Lees meer over: