Peter Carl Faberge logo van Google, versierde Faberge-eieren

Google Doodle: Peter Carl Fabergé

Vandaag wereldwijd op vrijwel alle homepage van de zoekmachine een doodle die in het teken staat van de geboortedag van Peter Carl Fabergé. Fabergé was een Russisch goudsmid geboren op 30 mei 1846 in de tweede stad van Rusland, Sint-Petersburg. Als goudsmid ontwierp hij juwelen en kunstvoorwerpen maar hij werd met name bekend vanwege de met juwelen versierde eieren die vandaag ook zijn te zien in het logo.

Het vak werd Peter Carl met de paplepel ingegoten want zijn Franse vader was al Juwelier sinds 1841 en erg bekend Sint-Petersburg. Peter Carl ging in deze stad naar een privé-school maar het gezin verhuisde in 1860 al naar de Duitse plaats Dresden waar hij ging studeren aan de commerciële school en een jaar later zijn diploma wist te behalen. Uiteindelijk keerde Fabergé in 1864 weer terug in Sint-Petersburg als gediplomeerd juwelier en ging hij aan de slag in het bedrijf van zijn vader, het Huis van Fabergé.

Huis van Fabergé

Op dat moment was het bedrijf eigenlijk vergelijkbaar met andere juweliers in de stad, in 1872 nam hij het bedrijf over van zijn vader samen met Augusta Jakobs met wie hij in dat jaar trouwde. Een belangrijk punt dat speelde bij Peter Carl toen was dat hij wilde dat het bedrijf zich zou onderscheiden van andere andere juweliers. In die tijd was het normaal dat juwelen en decoratieve kunst gebaseerd op grootte en gewicht van de edelstenen en metalen op waarde werden geschat. Fabergé zag dit echter anders en was van mening dat de prijs gebaseerd moest zijn op vakmanschap en de in het werk gestoken tijd.

In 1882 kwam ook zijn broer werken bij het bedrijf en samen met hem wist hij het Huis van Fabergé uit te laten groeien tot een juweliershuis met wereldwijde naamsbekendheid.

Fabergé-eieren

Fabergé-eieren zijn juwelen in de vorm van paaseieren die Peter Carl Fabergé ontwierp in opdracht van de twee Russische tsaren Alexander III en Nicolaas II om te dienen als paasgeschenk. Dit begon in 1882 toen Peter Carl samen met zijn broer op een tentoonstelling in de hoofdstad van Rusland veel aandacht kregen van onder andere de pers. Het was op deze tentoonstelling waar tsaar Alexander III in aanraking kwam met het werk van Fabergé, het duurde echter daarna drie jaar voordat de tsaar daadwerkelijk een bestelling plaatste, dit ging om een paasei voor zijn echtgenote die hier erg blij mee was.

Het gevolg was dat Fabergé werd aangesteld als hofleverancier en elk jaar een dergelijk ei moest leveren. Later toen Nicolaas II het stokje overnam ging dit door en hij bestelde zelfs twee eieren per jaar, in totaal zijn er meer dan 50 paaseieren gemaakt door Fabergé.

Eigenaren

Tegenwoordig zijn deze eieren, waarvan sommige enkele miljoenen euro's waard zijn, verspreid over de gehele wereld, diverse eieren staan in musea, koningin Elizabeth heeft vijf van deze eieren, zestien eieren zijn in handen van particulieren en er zijn er tien zoek. In 2007 ging werd het 'Rothschild-ei' geveild en deze verwisselde voor meer dan 12 miljoen euro van eigenaar, vijf jaar eerder werd een ander ei van Peter Carl Fabergé geveild voor een bedrag van ongeveer 7.5 miljoen euro. Meer informatie over de eieren lees je op Wikipedia en op Mieks.com, een website geheel in het teken van de Fabergé-eieren.

Sluiting

In november 1918 sloot het Huis van Fabergé nadat het bedrijf in 1914 in de problemen kwam omdat medewerkers het leger in moesten en Fabergé handgranaten en kogelhuizen moest gaan maken. In 1920 overleed Peter Carl Fabergé in Zwitserland.


Bron foto: Flickr.

Alle logo's van Google sinds 1998 bekijk je in het overzicht: Google Logo's. Automatisch de nieuwste doodles ontvangen kan ook, een overzicht van de opties bekijk je hier.

Lees meer over: ,