Pas op wie je instelt als beheerder van een Facebook pagina

Sophos heeft een 'bug' ontdekt betreffende fanpagina's van Facebook. Als gebruiker van het sociale netwerk kan je eenvoudig nieuwe pagina's aanmaken bijvoorbeeld voor een website of voor een bedrijf. Na het aanmaken van een pagina staat er aan de rechterkant een blokje met een overzicht van alle beheerders van de pagina. Je kan hier eenvoudig nieuwe beheerders van de pagina aan toevoegen, een optie die bijzonder handig kan zijn.

Verwijderen

Als beheerder heb natuurlijk je alle rechten over de pagina. Echter het blijkt nu zo te zijn dat een nieuw toegevoegde beheerder de originele eigenaar van de pagina, dus degene die de pagina heeft aangemaakt kan verwijderen. Het punt is hier dat een andere beheerder dus zo de pagina volledig kan claimen, iets wat in de praktijk minder handig kan zijn maar wellicht ook wel logisch is omdat men als beheerder immers alle rechten heeft.

Geen bug

Er werd eerst gedacht aan een bug omdat er altijd in het helpcentrum van het sociale netwerk stond dat een beheerder de originele eigenaar nooit mocht verwijderen, dit is te zien in de onderstaande screenshot. Nu Sophos het verhaal heeft aangekaart heeft Facebook voor een simpele oplossing gekozen. Het sociale netwerk heeft namelijk in de FAQ de regel waarin dit gegeven wordt gemeld gewoon weggehaald.

Het kunnen verwijderen van een eigenaar is zodoende dus iets wat gewoon mag en kan. Wees daarom voorzichtig met wie je toegang geeft tot je pagina's omdat dit risico nu eenmaal bestaat. Sophos noemt verder het punt dat het account van een toegevoegde beheerder ook gehacked zou kunnen worden waardoor je eigen pagina's mogelijk in gevaar zouden kunnen komen, iets wat vervelend kan uitpakken.

Lees meer over: