Pagina Google Accounts met overzicht recente inlogpogingen

google_accounts Google heeft een overzichtelijke pagina gemaakt met een overzicht van beveiligingsgerelateerde acties. Degene die beschikken over Gmail hebben al langer de mogelijkheid om een vergelijkbaar overzicht op te vragen. Na het openen van de maildienst staat er rechtsonder 'Laatste accountactiviteit:' met een knop Details. De knop opent popup met informatie over de laatste activiteit in het e-mailaccount en eventuele gelijktijdige activiteiten die momenteel worden uitgevoerd. De nieuwe pagina die is te vinden door naar de beveiligingsinstellingen van een Account te gaan is een stuk overzichtelijker.

Zoals in de onderstaande screenshot is te zien staat direct bovenaan de vraag 'Ziet u ongebruikelijke activiteit?' met een knop om het wachtwoord te wijzigen. Eronder zie je dan alle beveiligingsgerelateerde acties. Het gaat om inlogpogingen maar ook indien je het wachtwoord van een account wijzigt zal dit aan het overzicht worden toegevoegd evenals het toevoegen van een e-mailadres of telefoonnummer voor herstel van een account. Door op een specifieke actie te klikken verschijnt er aan de rechterkant meer informatie. Als eerste staat er opnieuw een knop om het wachtwoord te wijzigen, eronder staat een geschatte locatie en door op de knop details te klikken komt er een IP-adres in beeld.

Het is overigens zo dat een login alleen wordt vermeld wanneer je daadwerkelijk je gebruikersnaam en wachtwoord hebt getypt om in te loggen. Als je bijvoorbeeld meerdere weken op je telefoon bent ingelogd op je account en je e-mail geregeld controleert, zal alleen de tijd en locatie van je eerste login worden getoond. Indien je twee-staps-verificatie hebt ingesteld en een wachtwoord aanmaakt voor een applicatie zal dit ook aan het overzicht worden toegevoegd. Het is altijd verstandig om af en toe deze pagina te bekijken.

google_account_settings

Lees meer over: ,