Originele stem Siri ingesproken door Susan Bennett

Originele stem Siri ingesproken door Susan Bennett

Twee jaar geleden introduceerde Apple met de iPhone 4S de persoonlijke assistent Siri en sinds afgelopen maand is officieel het labeltje betá stilletjes komen te vervallen. Wie de inmiddels bekende vrouwelijke stem ooit insprak was altijd onduidelijk en Apple wilde hier nooit verder iets over kwijt maar nu is duidelijk geworden wie de originele stem van Siri heeft ingesproken. Het blijkt voice-over en stemactrice Susan Bennett uit Atlanta te zijn.

Susan Bennett besloot om uit de anonimiteit te stappen nadat afgelopen maand een bericht op internet verscheen waarin geclaimd werd dat de stem van de persoonlijke assistent ingesproken was door Allison Duffy. De opnames werden gemaakt in 2005, vier uur per dag een maand lang. Ze had toen nog geen idee dat ze zes jaar later tegen miljoenen mensen zou spreken via een op dat moment nog niet uitgevonden telefoon.

De opnames werden in juni 2005 gemaakt door het bedrijf ScanSoft dat later in 2005 samenging met Nuance Communications, het bedrijf verantwoordelijk voor de spraakherkenningstechnologie voor Siri. CNN had een kort interview met Susan Bennett dat hieronder is te bekijken. Zowel Apple als Nuance willen niet bevestigen dat Susan Bennett in 2005 de originele stem van de persoonlijke assistent heeft ingesproken.

Helaas voor Bennett is haar stem met iOS 7 vervangen, tevens is er met de nieuwe versie van het besturingssysteem een mannelijke stem toegevoegd. Wie de vrouwelijke stem heeft ingesproken is niet duidelijk evenals wie de mannelijke stem heeft ingesproken. Susan Bennett is al veertig jaar bezig als voice-over en stemactrice en verder te horen in allerlei commercials, jingles en ze heeft stemmen ingesproken voor navigatiesystemen.

Lees meer over: , , , ,