Oprichter WhatsApp Jan Koum en WhatsApp zelf vandaag jarig

Oprichter WhatsApp Jan Koum en WhatsApp zelf vandaag jarig
Foto: Forbes.com - Op de foto Brian Acton links en Jan Koum rechts.

Het is vandaag vijf jaar geleden dat WhatsApp werd opgericht door Jan Koum. Koum deed dit op zijn verjaardag en zodoende is de kersverse multimiljardair vandaag dus ook jarig.

Jan Koum werd geboren in 1976 en groeide op in Oekraïne in een dorp vlakbij de hoofdstad Kiev. Samen met zijn moeder en oma verhuisde hij als 16-jarige jongen in 1992 naar Mountain View, zijn vader zou later ook naar de Verenigde Staten komen maar hij besloot uiteindelijk om in Oekraïne achter te blijven. De vader van Koum stierf in 1997.

Na een aantal jaar te hebben gewoond in Mountain View raakte Koum geïnteresseerd in programmeren, hij begon een studie aan San Jose State University en tegelijkertijd ging hij werken bij Ernst & Young. In 1997 werd hij aangenomen door Yahoo waar hij negen jaar zou werken. Zijn moeder overleed aan kanker in 2000. In september 2007 besloot hij samen met Brian Acton die hij had leren kennen bij Ernst & Young en op dat moment ook bij Yahoo werkte om een heel jaar vrij te nemen en te gaan reizen door Zuid-Amerika.

Begin 2009 kocht Jan Koum een iPhone en hij realiseerde zich toen dat de nog maar zeven maanden oude App Store van Apple een hele nieuwe industrie zou gaan opleveren. Hij bezocht daarna een vriend van hem om het idee om een nieuwe app te gaan ontwikkelen te bespreken. Koum koos vrijwel direct de naam WhatsApp omdat het erg leek op 'What's up' en een week later op 24 februari 2009 werd het bedrijf in Californië officieel opgericht.

In eerste instantie werd de app die was gemaakt door Koum geinstalleerd en gebruikt door slechts een handjevol van zijn vrienden. Op dat moment crashte WhatsApp met regelmaat en ook bleef de app vaak hangen. Het duurde nog geen maand toen Koum begon te denken om maar weer gewoon een baan te gaan zoeken maar het was Brian Acton die hem ervan wist te overtuigen om door te gaan met de ontwikkeling van WhatsApp.

In juni 2009 kwam Apple met push-notificaties en dit was het moment dat WhatsApp werd bijgewerkt. Al snel groeide het aantal gebruikers naar meer dan 250.000. In dat jaar ging Koum op bezoek bij Acton die nog altijd zonder werk zat en hij vroeg hem om bij WhatsApp te komen werken. Nadat Acton in oktober een aantal vrienden wist te overtuigen om te investeren in WhatsApp kreeg hij een aandeel in het bedrijf, officieel kwam hij op 1 november in dienst. De groei van de berichtendienst ging in de afgelopen jaren bijzonder snel en op een gegeven moment werd besloten om geld te gaan vragen voor WhatsApp om te voorkomen dat de app te snel zou groeien en tevens om de kosten te drukken.

In februari 2013 had WhatsApp 250 miljoen gebruikers en inmiddels staat de teller op 450 miljoen gebruikers. De gemiddelde gebruiker verstuurt meer dan 1200 berichten per maand en ontvangt er 2200. Elke gebruiker upload gemiddeld 40 foto's per maand.

Facebook

Afgelopen woensdag kwam de aankondiging dat WhatsApp was overgenomen door Facebook voor een bedrag van 19 miljard dollar. Deze 19 miljard bestaat uit vier miljard dollar in contanten en ongeveer twaalf miljard aan aandelen in Facebook. Daarnaast is er nog eens een extra drie miljard dollar aan voorwaardelijk toegekende aandelen voor de medeoprichters en voor de werknemers van het bedrijf wat het totaal brengt op 19 miljard.

Het is nog wel de vraag hoe snel het sociale netwerk het geïnvesteerde geld van 19 miljard dollar terug zal gaan verdienen. Het is nu nog zo dat WhatsApp het eerste jaar geheel gratis uitgeprobeerd mag worden en daarna kost de berichtendienst slechts $0,99 per jaar.

Tijdens de aankondiging werd direct duidelijk gemaakt dat WhatsApp gewoon zelfstandig verder zou gaan en dat er geen advertenties zullen worden toegevoegd aan de chatdienst. Begin dit jaar gaf Jan Koum nog aan tijdens de Digital-Life-Design conferentie dat WhatsApp vrij zou blijven van advertenties en andere 'gimmicks'. Op het bureau van Koum ligt een post-it met de tekst No ads, no games, no gimmicks. Het briefje werd ooit geschreven door Brian Acton en moet Koum continue aan het doel van WhatsApp helpen herinneren. De focus van de berichtendienst moet altijd blijven liggen op messaging.

Voor het tekenen van de contracten afgelopen woensdag koos Jan Koum overigens een treffende locatie uit, dit gebeurde in het gebouw waar hij jaren geleden in de rij stond voor voedselbonnen. Het vermogen van Jan Koum is nu door de overname 6,8 miljard dollar.

Sollicitaties

Een opvallend detail bij dit alles is dat zowel Koum als Acton in 2009 nog hebben gesolliciteerd bij Facebook maar ze werden allebei afgewezen. Acton solliciteerde overigens voor de sollicitatie bij Facebook ook al bij Twitter maar dat hij hier werd afgewezen vond hij niet erg om de reistijd toch te lang geweest zou zijn. Nadat Acton was afgewezen door Facebook plaatste hij op 3 augustus het onderstaande bericht op Twitter.

Lees meer over: ,