Ophef over gezichtsherkenningsfunctie Facebook

Facebook heeft de gezichtsherkenningsfunctie voor foto's stilletjes wereldwijd uitgerold. Als je een foto upload naar Facebook zal het sociale netwerk zelf proberen om alle gezichten in de foto te identificeren zodat je vrienden makkelijker en sneller kunt taggen. Met deze nieuwe functionaliteit word je dan ook zelf automatisch genoemd als suggestie zodra vrienden een foto uploaden waar je zelf op te zien bent.

De functie werd afgelopen jaar al aangekondigd en is sindsdien beschikbaar in de Verenigde Staten. Nu de verdere uitrol voltooid is zijn er veel zorgen over de privacy. Zo werd er bijvoorbeeld de suggestie gewekt dat vreemde personen op deze manier geïdentificeerd zouden kunnen worden. Echter dit is niet helemaal het geval.

De suggesties die Facebook toont na het uploaden van een foto zijn alleen mensen waarmee je al vrienden bent. Facebook heeft al excuses aangeboden voor deze misverstanden en erkent dat hier van te voren meer duidelijkheid over gegeven had moeten worden in plaats van het stilletjes uitrollen zoals nu is gedaan.

Uitschakelen

Wil je echter niet dat je naam als suggestie wordt gegeven op het moment dat je vrienden een foto uploaden waar je zelf opstaat dan kan dit eenvoudig uitgeschakeld worden.

Klik dan rechtsboven op Account en kies daarna voor privacyinstellingen. Klik dan op de link 'Instellingen aanpassen'. In het scherm dat volgt zoek onder de kop 'Dingen die anderen delen' de vermelding 'Stel foto's van mij voor aan vrienden' en klik op de knop 'Instellingen bewerken'. In het venster dat opent is deze optie dan uit te schakelen.

Lees meer over: