Olympisch Handvest Google logo voor opening Winterspelen Sotsji 2014

Olympisch Handvest Google logo voor opening Winterspelen Sotsji 2014

Vandaag is de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen 2014 in Sotsji in Rusland aan de Zwarte Zee. Vrijwel alle wedstrijden zullen de komende twee weken worden afgewerkt in district Adlerski met uitzondering van de ski- en sleesporten die plaats zullen gaan vinden in Krasnaja Poljana, ten oosten van Sotsji. Het is de eerste keer dat de Olympische Spelen worden georganiseerd door de staat Rusland, wel organiseerde Moskou als hoofdstad van de toenmalige Sovjet-Unie de Olympische Spelen van 1980.

De Olympische Winterspelen dit jaar bestaan uit 98 onderdelen verspreid over 15 sporten en daarmee is deze editie de grootste editie tot nu toe. Sotsji kreeg de toewijzing ten koste van drie andere steden, dit waren Pyeongchang in Zuid-Korea en Salzburg in Oostenrijk. In 2007 werd bekend dat Sotsji de Olympische Winterspelen zou gaan krijgen en op die dag vierde Google de toewijzing al met een aangepast logo, het logo uit 2007 zie je hieronder.

Google Doodle:

Regenboogvlag en Olympisch Handvest

Traditie is inmiddels dat Google tijdens zowel de zomerspelen als de winterspelen elke dag een ander logo op de homepage van de zoekmachine plaatst. Vandaag op de dag van de openingsceremonie pakt Google het onverwachts iets anders aan dan in voorgaande jaren door direct een statement te maken op de homepage. Het gaat om een logo bestaande uit de zeven kleuren van de regenboogvlag met eronder de onderstaande tekst uit het Olympisch Handvest. Door op deze manier naar het Olympisch Handvest te verwijzen wil Google protesteren tegen de huidige mensenrechtensituatie in Rusland. Google heeft het gekleurde logo plus de tekst uit het Olympisch Handvest geplaatst op elke homepage van de zoekmachine wereldwijd waaronder op de homepage van de Russische zoekmachine.

Het beoefenen van sport is een mensenrecht. Ieder individu moet de mogelijkheid hebben om sport te beoefenen, zonder discriminatie van welke aard dan ook en in de geest van de Olympische gedachte. Dit vereist wederzijds begrip in de geest van vriendschap, solidariteit en fair play. - Vertaald door Google op basis van het Olympisch Handvest

Google Doodle:

Alle Olympische Google Logo's

De doodles geplaatst door Google tijdens de vorige edities van de Winterspelen in 2002, 2006 en in 2010 maar ook alle in de afgelopen jaren geplaatste doodles in het teken van de Olympische Zomerspelen, 2000, 2004, 2008 en 2012 bekijk je via de volgende links.

Winterspelen

Zomerspelen

Lees meer over: , ,