Nieuwe functies voor Google Docs

Google kondigt preview versies aan van de nieuwe Google document en spreadsheet editors. Daarnaast presenteert het een nieuwe stand alone drawings editor. Om dit mogelijk te maken heeft Google de infrastructuur van zijn Docs-platform opnieuw vormgegeven. Hiermee worden de prestaties van het platform verbeterd en is het eenvoudiger nieuwe functionaliteit te ontwikkelen.

Google heeft de realtime editing functie die al beschikbaar was in spreadsheets, uitgebreid naar Google Docs. Hiermee kunnen gebruikers nu realtime zien welke wijzigingen anderen aanbrengen in documenten. Daarnaast is het nu ook mogelijk met de sidebar chat direct de wijzigingen met collega's te bespreken.

"Met deze nieuwe infrastructuur zijn we flexibeler en kunnen we gebruikers meer functionaliteit bieden om nog beter te kunnen samenwerken in Google Apps", zegt Erik de Muinck Keizer, Territory Manager Google Enterprise Benelux.

Verbeteringen lay-out

Door de nieuwe technische basis van Google Docs is ook het formatteren van documenten verbeterd. Zo is er betrouwbare import en export van documenten mogelijk, heeft Google het invoegen van opmerkingen vereenvoudigd en kunnen er marges en tabs aangebracht worden. Ook is de lay-out van afbeeldingen binnen Docs herzien. Deze aanpassingen zijn door veel gebruikers aangevraagd, maar waren met de oude document editor onmogelijk door te voeren op oudere browsers.

De nieuwe spreadsheet editor zorgt voor hogere snelheid en betere prestaties. Spreadsheets laden sneller, zijn responsiever en zorgen voor naadloos scrollen. Ook is er een formulebalk toegevoegd voor het editen binnen cellen, drag-and-drop kolommen en eenvoudiger navigatie tussen spreadsheets.

Stand alone drawings editor

Sinds de introductie van de Insert drawing tool, ontving Google veel verzoeken voor de mogelijkheid samen te werken aan tekeningen en deze direct beschikbaar maken in de docs-lijst. De nieuwe stand alone drawings editor maakt het mogelijk realtime samen te werken aan grafieken, diagrammen en andere grafische bestanden. Deze kunnen gekopieerd worden in documenten, spreadsheets en presentaties met het web clipboard of gedeeld worden zoals andere Google Docs.

Beschikbaarheid

De drawings editor en de preview versies van spreadsheets en documenten zijn de komende dagen beschikbaar. Gebruikers kunnen deze proberen door 'nieuwe versie' aan te klikken aan de bovenzijde van een spreadsheet of naar documentinstellingen te gaan en de nieuwe versie van Google Docs te selecteren. De nieuwe editors werken nog niet met Gears, de technologie die offline-toegang tot Google Apps mogelijk maakt.

Lees meer over: ,