Nieuwe functies Gmail?

In een recente video van Google op YouTube is een versie van Gmail te zien met enkele nieuwe functies. Het gaat hier om de interne versie van Gmail gebruikt door Google medewerkers. De functies zijn dus niet aangekondigd en het is dus eveneens niet gezegd dat de reguliere versie van Gmail er mee wordt uitgebreid.

In ieder geval is te zien dat de navigatie aan de linkerkant is vernieuwd. Er is meer onderscheid aangebracht in de verschillende onderdelen van Gmail middels koppelingen bovenaan naar Mail, Contacten en Taken. Eronder zijn de gadgets Web Search, Calendar en Docs te zien die nu ook beschikbaar zijn als Gmail Labs experimenten.

Boven een e-mailbericht staat normaal gesproken 'Back to Inbox'. In de screenshot is te zien dat er nu staat vermeld 'Magic Inbox'. Een verwijzing naar deze zogenaamde Magic Inbox werd afgelopen jaar gevonden in de broncode van Gmail en heeft waarschijnlijk te maken met de weergave van berichten afkomstig van vrienden en terugkerende contacten.

In de screenshot waarin een nieuw bericht wordt gemaakt is te zien dat er een afbeelding is geplaatst in de handtekening, iets wat nu niet standaard mogelijk is en er zijn direct onder het onderwerp knoppen geplaatst om documenten van Google Docs in te voegen evenals een Google Maps kaart en foto's waarschijnlijk afkomstig uit Picasa Webalbums.

Je ziet overigens in de screenshot aan de rechterkant de chatfunctie staan die normaal aan de linkerkant staat. Het plaatsen van de chatfunctie rechts is iets wat op dit moment bereikt kan worden met behulp van een Gmail Labs experiment. Verder is mogelijkheid te zien om mensen te bellen, hiervoor bestaat nu een Google Talk plugin.

Wat hier wel interessant is, is de video-conferentie mogelijkheid die te zien is. In dat geval kun je eenvoudig met behulp van Gmail een online vergadering houden zonder dat er aanvullende software benodigd is.

Als laatste zijn er bovenin de werkbalk nog twee knoppen te zien waarvan de functie op dit moment nog onduidelijk is. Wellicht hebben de knoppen te maken met de Magic Inbox of hebben ze iets te maken met de labels van Gmail.

Grappig detail is dat Google ook intern advertenties toont naast de e-mailberichten.

Lees meer over: , ,